Uitgelichte binnenoorontsteking specialisten
Maassluis,
Zuid-Holland
Amersfoort,
Utrecht
Den Haag,
Zuid-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Vind een binnenoorontsteking specialist in uw regio
Informatie over binnenoorontsteking
Binnenoorontsteking
Een binnenoorontsteking (otitis interna) is meestal een gevolg van een uitbreiding van een middenoorontsteking. Een binnenoorontsteking gaat gepaard met gehoorverlies dat in zeer korte tijd optreedt. Vaak is er oorsuizen, duizeligheid en een vol gevoel in het oor. Bij binnenoorontsteking zijn de halfcirkelvormige kanalen, drie dunne gebogen buisjes in het binnenoor die het evenwicht regelen, ontstoken. Ieder buisje is gevuld met vocht (endolymfe) en bevat calciumsteentjes (otolithen). De wanden van de buisjes zijn plaatselijk bezet met haarvezels. Bij beweging van het hoofd weegen de otolithen en drukken tegen de haarvezels, die prikkels naar de hersenen sturen om de stand van het hoofd te bepalen. Bij onsteking van deze halfcirkelvormige kanalen wordt dit proces beïnvloed, waardoor de hersenen verkeerde informatie krijgen. Hierdoor wordt je duizelig en misselijk. De verschijnselen zijn misschien beangstigend, maar de ziekte is niet ernstig en geneest vaak vanzelf. Binnenoorontsteking is vaak een uitbreiding van middenoorontsteking. Vooral bij kinderen komt oorontsteking vaak voor. 95% van alle kinderen heeft tegen het zesde jaar ten minste één keer oorontsteking gehad. Meestal gaat het dan om een ontsteking van het middenoor (middenoorontsteking). Wanneer een oorontsteking niet behandeld wordt, bestaat de kans dat de ontsteking chronisch wordt. Hou het dus goed in de gaten en ga op tijd naar de huisarts.
Symptomen binnenoorontsteking
Als het evenwichtsorgaan (oor-labyrint) ontstoken raakt, kunnen verregaande complicaties optreden m.b.t. evenwicht en oriëntatie. Als het slakkenhuis ontstoken raakt, dan ontstaat doorgaans permanente gehoorschade & gehoorverlies. De belangrijkste symptomen van een interne oorinfectie zijn:
- Duizeligheid & draaierigheid
- Heftige aanvallen van draaiduizeligheid
- Braken & misselijkheid
- Evenwichtsverlies & oriëntatieproblemen
- Acuut gehoorverlies (verslechtering in zeer korte tijd)
- Volledige doofheid
- "Vol gevoel" in het oor
- Loopoor (bloed & wondvocht uit het oor)
- Oorsuizen & ruis
Oorzaken
Binnenoorontseking kan veroorzaakt worden door het volgende:
- Bacterie- of virusinfecties
- Allergie
- Overmatig alcohol gebruik
- Bepaalde geneesmiddelen zoals aminoglycosiden
- Hoofdletsel
- Binnenoorontsteking kan een complicatie zijn van een cholesteatoom, een cyste-achtige tumor in het midden- of binneoor.
Behandeling van binnenoor-ontsteking
Je kunt een infectie van het binnenoor voorkomen door een buitenoorinfectie of middenoorinfectie niet uit de hand te laten lopen. Ga daarom bij hevige oorpijn en looporen direct naar de huisarts. Als het binnenoor geïnfecteerd is geraakt door bacteriën, dan zijn er de volgende mogelijkheden ter behandeling van het binnenoor:
- Behandeling met sterke antibiotica-oordruppels tegen bacteriën.
- Buis van Eustachius (tussen neus-keelholte & middenoor) openen met eenvoudige neusdruppels (zoutoplossing of xylometazoline)
- Rust om duizeligheid & misselijkheid te verlichten.
- Paracetamol & ibuprofen om oorpijn te verlichten.
- Bij infecties van het evenwichtsorgaan (labyrintitis) worden doorgaans sterkere medicatie voorgeschreven met meer bijwerkingen.
- Eventueel lange "buisjes" (trommelvliesbuisjes) implanteren.
- Eventueel een operatie om ophopingen van pus, vuil & bacteriën te verwijderen.