Uitgelichte Bindweefselontsteking specialisten in Zaltbommel
Brakel Huisartsenpraktijk J H Veerman huisarts
Zaltbommel,
Gelderland
Zaltbommel,
Gelderland
Wijgerden Huisartsenpraktijk Mw J A van
Zaltbommel,
Gelderland
Huisartsenpraktijk mevr Hammink en mevr MarEe
Arnhem,
Gelderland
Huisartsenpraktijk Medisch Centrum Sint Anna
Nijmegen,
Gelderland
Medisch Centrum Nijmegen-Oost (MCNO)
Nijmegen,
Gelderland
Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving
Bekijk ook:
Bindweefselontsteking
Wanneer je last hebt van pijnaanvallen en stijfheid kan het zo zijn dat je last hebt van bindweefselontsteking. De medische naam fibromyalgie betekent pijn(algie) in het bindweefsel(fibro) en de spieren(myo). Bij een bindweefselontsteking lijken de klachten op die van spierpijn bij een griepje maar dan zonder de koorts. De klachten zijn vaak constant aanwezig echter wel soms wat minder dan de andere keer. Rust kan de stijfheid verergeren en beweging kan de stijfheid verminderen. Bindweefselontsteking krijg je niet door een ontsmetting. Geestelijke spanning en ongevallen kunnen wel van invloed zijn. In principe kun je met de klachten alles gewoon doen maar ze leveren vaak wel jarenlange ergernis op. De pijn wordt gevoeld in de spieren en bij de aanhechtingsplaats van de spieren aan de botten. Plaatsen waar de pijn zich vaak voordoet zijn de voorkant van de elleboog, het heupgewricht, de achterzijde van de knie of de schouder, de onderkant van de nek en langs de wervelkolom. De pijn wordt ook veroorzaakt door de sterke moeheid in de spieren en langdurige spanning van de spieren en wordt erger bij bewegen. Fibromyalgie, ook wel fibromyositis genoemd, komt op alle leeftijden voor, en bij beide geslachten, maar meestal bij vrouwen op middelbare leeftijd.
Kenmerken van fibromyalgie
- Een diffuse pijn in de omgeving van de gewrichten, met name op de aanhechtingsplaatsen van de spieren aan de pezen. Bijna altijd hebben fibromyalgiepatiënten last van stijfheid, met name 's ochtends (zo'n 1 a 2 uur) en na lange periodes staan, zitten of liggen in dezelfde houding.
- Vermoeidheid is ook een klacht die door veel fibromyalgiepatiënten wordt genoemd. Soms wordt de vermoeidheid zelfs als hinderlijker ervaren dan de pijnklachten.
- Eerder genoemde klachten nemen toe bij overbelasting; meestal nemen de klachten dan niet direct toe, maar vaak pas 's avonds of de volgende dag. De klachten nemen ook toe bij vocht, kou en vooral bij een combinatie van beide. Sommige patiënten noemen ook spanningen als een factor die de klachten doet toenemen.
- Bijna altijd worden ook slaapproblemen als klacht genoemd. Sommige onderzoekers zagen deze slaapproblemen zelfs een poosje als een mogelijke oorzaak van de fibromyalgieklachten. Ze hebben het slaappatroon van fibromyalgiepatiënten onderzocht met behulp van EEG-technieken en vonden een verstoring van het "diepe-slaap-stadium". Ze ontdekten ook dat, als je bij gezonde proefpersonen dat slaapstadium experimenteel gaat verstoren, door bijvoorbeeld pieptoontjes te laten horen, dat deze proefpersonen dan klachten gaan ontwikkelen die lijken op fibromyalgie. Deze klachten verdwijnen echter weer wanneer ze de proefpersonen weer normaal lieten slapen. Bij fibromyalgiepatiënten verdwijnen de klachten niet, ook niet wanneer je met behulp van slaapmiddelen de kwaliteit van de diepe slaap verbetert. Tegenwoordig worden de slaapproblemen toch meer als gevolg van de pijnklachten dan als oorzaak gezien, maar een feit is het toch dat iedere fibromyalgiepatiënt(e), die er in slaagt om beter te slapen, ook betere dagen tegemoet kan zien. Wat impliceert dat er een wisselwerking is tussen de pijn en het slechte slapen. Dat laatste verschijnsel valt vooral op bij patiënten, bij wie de fibromyalgie nog niet al te erg is.
- Zeer kenmerkend voor fibromyalgie zijn de zogenaamde "tenderpoints". Veel van deze punten corresponderen met aanhechtingen van spierpezen. Dit zijn nauwkeurig omschreven anatomische plaatsen, die bij fibromyalgiepatiënten "drukpijngevoelig" zijn. Bij het met de vinger drukken op deze plaatsen met een redelijke kracht, levert dat een pijnsensatie en pijnreactie op bij de patiënt. Het aantal tenderpoints werd steeds op een minimum van 11 gezet, anders kon een patiënt de diagnose "fibromyalgie" niet krijgen. Maar daar is altijd veel discussie over geweest en bovendien was dit criterium oorspronkelijk enkel bedoeld om een aanvaardbare schifting te kunnen houden onder de patiënten voor onderzoeksdoeleinden. Het is eigenlijk niet zo dat, als iemand slechts 10 pijnpunten heeft en geen 11, hij/zij geen fibromyalgie kan hebben. Daarbij moet opgemerkt worden dat ook bij "gezonde personen" de pijnpunten, die zo typerend zijn voor fibromyalgiepatiënten, eveneens gevoeliger zijn dan in de periferie ervan (maar dan niet als "pijnpunt" ervaren worden).
- Bij fibromyalgiepatiënten is er met bloedonderzoek of röntgenfoto's niets dat wijst op een ziekteproces, abnormale slijtage of iets dergelijks, fibromyalgie wordt daardoor meestal vastgesteld door een uitsluitingsdiagnose, wanneer alle onderzoeken andere aandoeningen hebben uitgesloten.