Bicepspees gescheurd

Op deze pagina vindt u de beste specialisten in Nederland voor de behandeling van een gescheurde bicepspees. Laat u adviseren door erkende experts die uw herstel centraal stellen.

Uitgelichte bicepspees gescheurd specialisten

Vind een bicepspees gescheurd specialist in uw regio

Informatie over bicepspees gescheurd

Wat is een biceps pees scheur?

De biceps is de grote spier aan de voorzijde van de bovenarm. De pees hecht aan, aan het spaakbeen (radius) ter hoogte van de onderarm. Bij aanspannen van de biceps buigt de elleboog (flexie) en draait de handpalm naar boven (supinatie). De pees kan scheuren door een te zware belasting. Dit kan plotsklaps gebeuren maar kan ook langzaam optreden. De meeste patiënten zijn mannen die zware lichamelijke arbeid verrichten. Vaak zijn er al langer klachten aan de voorkant van de elleboog. Dit kan wijzen op een langurige overbelasting of zelfs een ontsteking van de pees.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek bij de arts, zal deze kijken naar de omvang van de spier. Bij een recente scheur is er vaak een grote blauwe plek zichtbaar en kan het zijn dat de spier richting de schouder is verplaatst. Als de arts vraagt de spier aan te spannen is dit meestal pijnlijk. De kracht van de elleboog kan verminderd zijn maar is vaak nog redelijk, omdat andere spieren de functie overnemen. Rek van de spier is meestal pijnlijk. Tenslotte zal de arts proberen de pees te voelen en 'aan te haken'. Door de pijn en de zwelling is dit vaak moeilijk. De pees scheurt niet altijd volledig maar soms slechts gedeeltelijk. Dan is de resterende pees nog wel voelbaar door de arts en is pijn het meest op de voorgrond. Meestal worden een Röntgenfoto van de elleboog en een echografie aangevraagd maar dit is niet altijd nodig. Soms kan het nodig zijn een MRI scan te maken. Dit is vooral het geval bij gedeeltelijk gescheurde pezen.

Wat is de behandeling?

Bij een ontsteking wordt er een conservatieve behandeling gevolgd met rust, ontstekingsremmers en gerichte kinesitherapie. Bij de meeste gedeeltelijke scheuren en zeker als de pees volledig is afgescheurd, is het nodig de elleboog zo snel mogelijk te opereren.

Operatie

Als de pees meer dan de helft is afgescheurd, is het beter om hem volledig los te maken van de radius. De stomp van de pees wordt dan schoongemaakt tot er gezond weefsel overblijft. Dan wordt deze vastgehecht aan een metalen plaatje. Er wordt een tunnel in de radius gemaakt op de plaats van de eigenlijke aanhechting. Hier wordt het plaatje doorgetrokken en zo wordt de pees terug vastgehecht.

Na de operatie

Direct na de operatie wordt de elleboog beschermd door een dik verband. Als er teveel spanning op de hechtingen zit is het soms nodig om de elleboog tijdelijk in te gipsen. Het verband blijft twee weken rond de elleboog en wordt pas verwijderd op de eerste consultatie. Dan worden ook de knoopjes van de hechtingen in de huid verwijderd. Hierna mag de elleboog weer bewogen worden. Vooral het strekken is meestal moeilijk in het begin. Pas na zes weken mag er weer voorzichtig kracht worden uitgeoefend met de biceps. Als alles goed gaat mag de elleboog na drie maanden weer volledig belast worden.