Uitgelichte artritis psoriatica specialisten
De Bilt,
Utrecht
Maassluis,
Zuid-Holland
Den Haag,
Zuid-Holland
Amersfoort,
Utrecht
Emmen,
Drenthe
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Vind een artritis psoriatica specialist in uw regio
Informatie over artritis psoriatica
Artritis Psoriatica
Artritis psoriatica is een veel voorkomende reumatische aandoening. Patiënten hebben chronische ontstekingen in zowel de gewrichten (artritis) als de huid (psoriasis). Klachten kunnen sterk variëren, maar kenmerken zich door stijfheid en pijn van de gewrichten en rode, schilferende plekken op de huid. Over het algemeen ontwikkelen mensen met artritis psoriatica eerst symptomen in de huid en pas daarna in de gewrichten.
Hoe ontstaat artritis psoriatica?
De chronische ontstekingen ontstaan door een fout in het afweersysteem. Het afweersysteem reageert normaal gesproken op schadelijke indringers (zoals bijvoorbeeld bacteriën) met een ontsteking; het lichaam tracht hiermee de indringer onschadelijk te maken. Zodra de indringer is opgeruimd, stopt dit proces. Bij mensen met APs is dit niet het geval en valt het immuunsysteem de eigen lichaamscellen aan; in dit geval de gewrichten. APs wordt dan ook wel een auto-immuunziekte genoemd. De precieze oorzaak van deze verstoring van het immuunsysteem is nog niet bekend is. Artitis psoriatica is niet erfelijk, al komt het in sommige families vaker voor dan in andere. De genetische opbouw van een mens kan wel van invloed zijn op het krijgen van APs, maar ook andere factoren, bepalen mede of de ziekte wel of niet geactiveerd wordt.
Wat merkt u van artritis psoriatica?
De symptomen van APs lijken enigszins op die van reumatoïde artritis (RA), maar zijn vaak minder duidelijk aanwezig. Het komt hierdoor helaas regelmatig voor dat de symptomen niet tijdig herkend worden; dit wordt mede veroorzaakt doordat patënten met APs vaak minder pijn in de gewrichten lijken te hebben dan bijvoorbeeld RA patiënten. Ondanks het feit dat de pijn soms minder is, is de schade aan de gewrichten door bijvoorbeeld erosies, even groot. Deze schade kan uiteindelijk leiden tot functieverlies en vervormingen. Enkele kenmerkende symptomen van AP zijn:
- Ochtendstijfheid gedurende meerdere weken
- Pijnlijke en ontstoken gewrichten (niet symmetrisch)
- Pijnlijke nek en rug
- Overmatige vermoeidheid
- Pijnlijke zwellingen aan de laatste vinger- en teengewrichtjes
- Schilfering
- Jeuk
- Roodheid
- Veranderingen aan het nagelbed en de nagels
Wat gebeurt er in het gewricht?
In het eerste stadium raakt de zogenaamde synoviale membraan ontstoken. Deze synoviale membraan en het synoviale vocht zorgen voor de beweeglijkheid van de gewrichten. De ontstoken synoviale membraan zwelt op en er komen meer en meer 'ontstekingscellen' het vocht binnen. Op den duur raken ook de andere weefsels in de gewrichten (zoals kraakbeen en bot) ontstoken. Pijn en stijfheid zijn een direct gevolg. De ontstekingen veroorzaken bot-erosies (onomkeerbare schade aan het bot) in het gewricht. Niet adequaat behandelde APs kan, door vergroeiing van de gewrichten, tot blijvende invaliditeit leiden. Eenmaal ontstane schade is onomkeerbaar.
Leven met Artritis Psoriatica
Het is nogal wat om te horen dat je een chronische ziekte hebt. Voor een chronische ziekte is immers nog geen genezing gevonden. Zo'n ziekte brengt niet alleen gevolgen voor uw leven met zich mee. Ook uw partner, uw kinderen, uw familie en uw vrienden of collega's zullen moeten leren leven met uw ziekte. Omdat APs een wisselend ziektebeeld heeft, het gaat soms perioden veel beter en dan weer een tijdlang slechter, is het vaak moeilijk uit te leggen aan uw omgeving waarom u de ene dag wel iets kunt en de en andere dag niet. Toch ligt daar nu precies de oplossing. Probeer het uit te leggen, zorg ervoor dat mensen begrip krijgen voor uw situatie. Misschien is dat uitleggen in het begin wel wat vermoeiend; op de lange duur heeft u daar veel aan. Voor mensen die veel last van de huid hebben, kan de ziekte ook psychische klachten veroorzaken. Bagatelliseer dit niet, praat erover met uw arts en zoek samen naar een oplossing.