Acne - Borger-Odoorn, Drenthe

Op deze pagina vindt u een zorgvuldig samengestelde selectie van de beste acne-specialisten in Borger-Odoorn, Drenthe. Ontdek deskundige begeleiding en effectieve behandelmethoden om uw huid gezond en stralend te maken.

Uitgelichte Acne specialisten in Borger-Odoorn

Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving

Bekijk ook:

Acne

Acne (spreek uit als: "aknee") is een verzamelnaam van enige, onderling verschillende huidaandoeningen, die alle te herkennen zijn aan het optreden van puistjes. Acne vulgaris of jeugdpuistjes komt het meest voor op de schouders, armen, nek en gezicht en berust op een overmatige productie van talg, waardoor mee-eters ontstaan. In deze verstopte en uitgezette talgkliertjes bevindt zich de bacterie Propionibacterium acnes die prikkelende stoffen produceert en ontstekingsverschijnselen oproept. Rode knobbeltjes verschijnen, die na infectie met Staphylococcus aureus ook etterige puisten en abcessen op gezicht en vooral op de rug kunnen vormen. Acne begint ongeveer bij het intreden van de puberteit. Mannen hebben, als ze acne hebben, dit vaak veel heftiger dan vrouwen. De overmatige talgproductie wordt namelijk gestimuleerd door de mannelijke hormonen (androgenen). Meisjes kunnen al rond hun achtste jaar last van puistjes krijgen, jongens meestal pas rond hun veertiende. Hormonen en erfelijke aanleg kunnen een rol spelen. Puistjes zijn meestal het ergst tussen je zestiende en negentiende jaar. Daarna ben je er meestal van af. Maar dat geldt niet voor iedereen: sommige mensen kunnen tot na hun dertigste nog last van "jeugdpuistjes" hebben. Mensen die erg aan acne hebben geleden dragen daar overigens wel vaak levenslang de littekens van mee, in de vorm van putjes en huidonregelmatigheden Acne is ongevaarlijk maar vooral ontsierend. Voor de patiënt kan dit een grote psychische belasting betekenen.

Vermijden en ermee omgaan?

Sommige mensen krijgen het, anderen niet. Acne is vaak te behandelen (maatwerk behandeling) en soms te voorkomen. De grondoorzaak van acne is hormonaal. Ook genetische aanleg lijkt een rol te spelen. Dit alles samen zorgt voor de vaak vette / glimmende huid die mensen met acne hebben. De hogere talgproductie zorgt voor een opstopping in de talgklier. Er kan gemakkelijk een ontsteking ontstaan, vooral als het weefsel wordt beschadigd door uitknijpen. De huisarts kan vaak al veel doen en zal zo nodig ook naar een dermatoloog verwijzen.