zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Zinktekort

Inhoud

Zink is geen mineraal maar een van de meest belangrijke sporenelementen die de lichaamscellen nodig zijn. Het helpt het immuunsysteem, helpt bij de eiwitsynthese, cel-reproductie en wondgenezing, en speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid en de bevruchting. Met spoorelementen worden stoffen bedoeld die slechts in zeer kleine hoeveelheden in het lichaam voorkomen maar die essentieel zijn voor een goede functie van het voedselverwerkingssysteem.

Het belang van zink kan niet genoeg benadrukt worden. Zink is van nature aanwezig in verschillende voedingsmiddelen en voedselbronnen zoals vlees, gevogelte, zuivel, bonen, volle granen en noten zijn rijk aan zink. Het lichaam kan zink slechts voor ongeveer 30% absorberen. Doordat zink ook betrokken is bij de suikerstofwisseling en de gemiddelde inname van (witte)suiker in onze tijd extreem hoog is (gemiddeld 70 kg per hoofd van de bevolking per jaar) is ons verbruik aan zink ook extreem. Hierdoor komt een tekort aan zink veel voor. Zinktekort is een belangrijke factor bij kinderen met leer- en gedragsproblemen (inclusief autisme).

Circa 1 op de 10 mensen in Nederland heeft last van een zinktekort.

Verschijnselen

De verschijnselen van een zinktekort bestaan uit groeivertraging, vertraging in de geslachtelijke rijping, gebrekkige eetlust, haaruitval, wonden die slecht helen, nachtblindheid, haarverlies en smaakstoornissen.

Symptomenlijstje:

  • Huid: genezingsproblemen;
  • Problemen met skelet;
  • Nachtblindheid;
  • Problemen met slijmvliezen (o.a. van mond, neus & ogen);
  • Eetlust wordt belemmerd;
  • Witte plekjes op twee of meer vingernagels;
  • Verminderde reukzin & smaakzin;
  • Immuunsysteem verslechtert;
  • Lagere testosteronspiegel.

Oorzaken

Zinktekort ontstaat door verminderd aanbod van buitenaf, door een verminderde opname via de darmwand, dan wel doordat het verloren is gegaan.

Het raffineren van suiker, meel en rijst levert een verlies aan sporenelementen van 50% op. Ook fytaat (een organisch fosfaat) remt de opname van zink. Hoe meer fytaat in het brood, hoe minder zink wordt opgenomen. Fyfaat zit ook in soja.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een aanvulling op de voeding door zinktabletten. De huisarts kan door onderzoek vaststellen of een zinktekort oorzaak van eventuele klachten is. Hiervoor is een verwijzing naar een gespecialiseerd laboratorium nodig.

Als aanvulling van zink nodig is, kan dit het beste met een concentratiepreparaat waarin een aantal belangrijke vitamines en sporenelementen zitten.

Een lijstje met zinkrijk voedsel:

  • Rundvlees, varkensvlees & lamsvlees;
  • Kip & kalkoen;
  • Noten, pitten en zaden;
  • Brood & (volkoren) graanproducten;
  • Schaaldieren + schelpdieren (o.a. garnalen & mosselen);
  • Pinda's & pindakaas.


Hoewel groenten en fruit ook zink bevatten, heeft het lichaam meer moeite met het opnemen van zink uit plantaardige voeding. Dat is de reden dat vegetariërs en veganisten meer zink nodig hebben. Aanvullende zinktabletten nemen zou voor hen een optie kunnen zijn.