zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Ziekte Van Besnier-Boeck (Sarcoïdose)

Inhoud

De ziekte van Besnier-Boeck of Sarcoïdose is een auto-immuun ziekte. Het is een ziekte die meestal voorkomt bij mensen tussen de 20 en 40 jaar.

De naam van de ziekte (voorheen voluit de Ziekte van) Besnier-Boeck-Schaumann komt van de artsen die de aandoening voor het eerst omschreven: Ernest Henri Besnier uit Frankrijk, Cæsar Peter Møller Boeck uit Noorwegen en Jörgen Nilsen Schaumann uit Zweden.

De ziekte van Besnier-Boeck is een ziekte waarbij spontaan ontstekingen ontstaan in verschillende organen en weefsels van het lichaam. Tijdens zo'n ontstekingsreactie worden grote hoeveelheden witte bloedcellen gemaakt die zich ophopen. Deze ophopingen van ontstekingscellen worden granulomen genoemd.

Deze granulomen verdwijnen bij de meeste patiënten, in de loop van de tijd, vanzelf. Soms zelfs zonder dat men zich er ziek door heeft gevoeld of een arts heeft geraadpleegd. In andere gevallen blijven de granulomen aanwezig of ontstaan er steeds meer. In het ernstigste geval vormt zich littekenweefsel op de plaats van de granulomen. Dit kan leiden tot het aantasten van de werking van organen.

Mogelijk speelt een genetische aanleg mee bij deze ziekte. De ziekte komt gewoonlijk voor bij jong-volwassenen (20-40 jaar) en even vaak bij mannen als bij vrouwen. De ziekte Van Besnier-Boeck komt het meest voor in de longen, de lymfeklieren, de huid, de ogen en de gewrichten.

Symptomen

De meest voorkomende locatie voor deze granulomen is in de longen, maar ook in de huid, ogen, hart, lever, lymfeklieren, het zenuwstelsel en nieren kan de ziekte zich openbaren.

De ziekte openbaart zich vaak met klachten van (extreme) moeheid, hoesten en kortademigheid. Ook (zeer pijnlijke) gewrichtsklachten, oogklachten, huidafwijkingen en gewichtsverlies zijn vaak genoemde symptomen.

Oorzaak

De oorzaak van de ziekte van Besnier-Boeck is onbekend. Wat gezien wordt is dat de ziekte soms vaker voorkomt binnen één familie. Erfelijke factoren spelen een rol, maar ook omgevingsfactoren tellen mee. Welke factoren dit precies zijn en in welke mate zij een rol spelen is tot nu toe onbekend.

Behandeling

De ziekte van Besnier-Boeckis is niet te genezen. Wel zijn er medicijnen waarmee de klachten kunnen worden verminderd. Afhankelijk van de klachten schrijft de arts bepaalde medicijnen voor. Als u geen (pijn)klachten zijn, hoeft er niets te gebeuren.

Bij een ontsteking in de longen (of andere inwendige organen) zal veelal prednison worden voorgeschreven.