zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over X-benen

Inhoud

Er wordt van X-benen (medische term genua valga) gesproken bij een dubbelzijdige naar binnen gerichte buiging van beide benen. De buiging betreft een foutieve stand van het onderbeen waarbij de knie ten opzichte van het bovenbeen naar buiten gebogen staat. Normaal gesproken is er sprake van een rechte lijn die door de heup, knie en enkelgewricht gaat, maar bij deze aandoening valt die buiten en naast de knie. Omdat de voeten niet naast elkaar geplaatst kunnen worden kunnen de binnenenkels elkaar niet raken waardoor het lijkt alsof beide benen een X vormen.

Bij zwaarlijvige vrouwen vindt men soms door een chronische zwelling van het onderhuids vetweefsel aan de binnenkant van de knie waardoor er een grote afstand tussen de enkels bestaat bij goed gesloten knieën. In die gevallen is het skelet echter recht. Ook op röntgenfoto's ziet men soms een X-stand in de knie, terwijl toch de knieën en de enkels precies aan elkaar sluiten. Dit vindt men vooral bij een breed bekken.

Vrijwel iedereen wordt met o-benen geboren, toch heeft een groot deel van de kinderen in het derde levensjaar X-benen. Bij jongens verdwijnen deze X-benen voor het grootste gedeelte maar bij meisjes blijft het in veel gevallen in lichte vorm bestaan. Slechts circa 25 procent van de mensen heeft op oudere leeftijd rechte benen.

Leeftijd en de normale stand van de knie

De stand van de knieën is het best te controleren als het kind op de rug ligt. De benen dienen gestrekt te worden en tegen elkaar aan. In onderstaand lijstje is af te lezen hoe de stand, afhankelijk van de leeftijd, dient te zijn.

Geboorte: Baby's worden geboren met o-benen. Als de beentjes van de baby gestrekt tegen elkaar aanliggen dan raken de enkels elkaar maar de knieën niet.
tot en met 2 jaar: Geleidelijk aan worden de beentjes rechter en groeien de knieën naar elkaar toe.
2-3 jaar: In deze periode ontwikkeld het kind x-benen. Als de beentjes van het kind gestrekt tegen elkaar aanliggen raken de knieën elkaar maar de enkels niet.
3-7 jaar: Tot het zevende jaar houden veel kinderen x-benen, dat is heel normaal. Rond het zevende jaar worden de benen recht. Als het kind met gestrekte benen ligt kan het meestal zowel de enkels als de knieën tegen elkaar aanleggen.

Als een kind boven de zeven jaar last heeft van O- of X-benen dan kan dit zelden kwaad. Elk mens verschilt nu eenmaal en ook de stand van de benen.

Het is wel verstandig om naar een arts te gaan als de stand van de benen afwijkt van de hierboven beschreven stand in de betreffende leeftijdscategorie. Als de afwijking (in 'o' of 'x' stand) sterk afwijkt van leeftijdsgenootjes en als er verschil in stand is tussen beide benen.

Oorzaken

X-benen kunnen ontstaan:

  • Als een kind zijn been heeft gebroken en het daarna in een verkeerde stand vastgroeit.
  • Door een infectie van het bot of van het knie- of heupgewricht.
  • Bij rachitis of Engelse ziekte (een gebrek aan kalk, vitamine D en zonlicht). Dit komt in Nederland bijna niet meer voor.
  • Door een zeldzame groeiafwijking.
  • Door overgewicht.

Wat kun je doen aan een afwijkende stand

Gezonde voeding en lichaamsbeweging zijn voor ieder kind erg belangrijk. Vanaf hun babytijd dient een kind voldoende te bewegen (liefst ook in de buitenlucht) in combinatie met goede en verantwoorde voeding zijn dit essentiële factoren voor een gezond lichaam en geest.

Zorg voor goed schoeisel in de juiste maat zodat het kind gemakkelijk kan bewegen.

Speciale oefeningen en/of schoeisel zijn niet nodig.