zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Witte vloed

Inhoud

Vaginale afscheiding wordt ook wel witte vloed genoemd. Het is een heel normaal verschijnsel. De vagina scheidt slijm af om ziektekiemen buiten te houden. Vrijwel iedere vrouw heeft er na de puberteit wel eens last van. De kleur is niet noodzakelijk wit, maar kan ook gelig of bruinig zijn, dikwijls ook afhankelijk van de tijd van de maand. De geur is soms wat zurig.

Tijdens de zwangerschap, de eisprong, lichamelijke inspanning of seksuele opwinding kan er meer afscheiding zijn. Na de overgang wordt het meestal minder.

Maar soms is er sprake van abnormaal veel afscheiding. Of de kleur is afwijkend (van wit tot geel, bruin of groen), irriteert en jeukt het en kan het onfris ruiken. Als dat het geval is dient het nagekeken te worden door de huisarts of gynaecoloog.

In een gezonde vagina leven veel onschadelijke bacteriën en schimmels die zorgen voor een bepaalde zuurgraad die het ontstaan van een infectie voorkomt. Door bijvoorbeeld een verminderde weerstand of veranderende hormoonbalans, kunnen deze bacteriën of schimmels uitgroeien tot een infectie. Een van de symptomen van zo'n infectie is verandering van de vaginale afscheiding.

Oorzaken

Andere oorzaken van witte vloed dan een verminderde weerstand of veranderende hormoonbalans kunnen zijn:

 • Het gebruik van antibiotica of bepaalde andere medicijnen;
 • Diabetes;
 • Aantasting van het slijmvlies door bijvoorbeeld tampons, voorbehoedmiddelen, gebruik van inlegkruisjes, zeep of intiemsprays;
 • Een ontsteking van het slijmvlies ten gevolge van een chemisch voorbehoedmiddel;
 • Een seksueel overdraagbare aandoening.

Symptomen en oorzaken

aginale schimmelinfectie
Overmatige afscheiding kan veroorzaakt worden door een schimmelinfectie. Bij een schimmelinfectie heb je vaak ook last van jeuk en een branderig gevoel in de schaamstreek.

Bacteriële vaginose
Afscheiding kan ook veroorzaakt worden door een bacteriële infectie. Het veroorzaakt jeuk en er is vaak sprake van een grijswitte afscheiding. Deze afscheiding ruikt zuur en kan een vislucht hebben.

Infectie vagina/baarmoedermond
Een infectie van de vagina of baarmoedermond doet meestal pijn. Er ontstaat pijn en een branderig gevoel bij het plassen en tijdens het vrijen en heeft de afscheiding een kleur die schuimt en stinkt.

Preventieve middelen bij witte vloed

 • Draag geen nauwsluitende kleding (broeken, ondergoed, panty's).
 • Draag katoenen ondergoed (zeker geen synthetische onderbroeken),
 • Reinig na een toiletbezoek de anus van voren naar achteren.
 • Was de vagina niet met zeep.
 • Gebruik geen inlegkruisjes.
 • Gebruik bij een infectie tijdens de menstruatie liever geen tampons.
 • Vermijd wisselende seksuele contacten.


Indien er sprake is van normale afscheiding is geen verdere behandeling nodig. Als er sprake is van een infectie moet deze wel worden behandeld. Wanneer het gaat om een seksueel overdraagbare aandoening moet in sommige gevallen ook de (seksuele) partner(s) worden onderzocht en behandeld.