zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Vitaminegebrek

Bij oudere mensen die veel binnen zitten, bij mensen met een donkere huid of mensen die volledig afdekkende kleding dragen komt de huid te weinig in contact met zonlicht. Dat gebrek aan (zon) licht kan leiden tot een vitamine D gebrek. Bij ernstig zieke mensen, bij (langdurig) ongezond eten of bij heel streng lijnen (of bijvoorbeeld anorexia) en bij bijvoorbeeld drugs- en alcoholverslaafden kan er een algemeen vitaminegebrek optreden. Verder komt vitaminegebrek in Nederland zelden voor.

Vitamine A, C, D, E en B-6 en de mineralen zink (Zn) en selenium (Se) dragen bij aan het in standhouden van een goede weerstand. Deze vitaminen zitten in verschillende voedingsmiddelen zoals margarine (A, D, E), brood (B-6, Se, Zn), vis (D, Se), vlees (Zn, Se, B-6), fruit en groente (C). Eet je gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf, dan krijgt je lichaam voldoende voedingsstoffen binnen om gezond te blijven.

Vitaminen zijn essentieel voor het lichaam om goed te kunnen functioneren. Bij een gebrek aan (bepaalde) vitaminen kunnen verstoringen optreden en kunnen ziektes ontstaan. Een verantwoorde en gevarieerde voeding en gezonde levenswijze zijn voldoende om het vitaminegehalte op peil te houden.

Afhankelijk van de betreffende vitamine die verminderd aanwezig is, treden verschijnselen op. Huidafwijkingen, verhoogde vatbaarheid voor infecties en verhoogde bloedingsneiging zijn slechts enkele voorbeelden. Een arts kan aan de hand van aanwezige klachten en onderzoek de oorzaak van het tekort vaststellen.

Vitamines en mineralen zijn belangrijk maar teveel vitamines is niet goed. Het advies aan gezonde mensen is om geen extra vitaminesupplementen te nemen. Een teveel aan supplementen kan zelfs schadelijk zijn. Wil je gezond blijven, zorg dan voor goede en gevarieerde voeding, neem op tijd rust en beweeg voldoende.

Symptomen

Afhankelijk van de betreffende vitamine die verminderd aanwezig is, treden de volgende symptomen op:

Vitamine A tekort: Kan een droge huid en/of dof haar veroorzaken. Ook heeft het invloed op de weerstand. In het geval van een chronisch tekort kan nachtblindheid optreden die kan overgaan in totale blindheid.

Vitamine B1 tekort: Kan afwijkingen aan hart- en zenuwstelsel als gevolg hebben. Ook verminderde eetlust, gewichtsverlies en spierzwakte kunnen een gevolg zijn.

Vitamine B2 tekort: Er kan een schilferige huid en kloofjes in de lippen ontstaan en last van vermoeidheidsklachten. Ook kan er door een tekort aan vitamine B2 is een verlaging van het hemoglobinegehalte in het bloed ontstaan wat een veel erger gevolg is van het vitamine tekort.

Vitamine B3 tekort: Vermoeidheid, huiduitslag of huidontstekingen. In zeer ernstige gevallen kunnen stoornissen in het bewustzijn voorkomen of zelfs dementie.

Vitamine B6 tekort: Verschillende klachten kunnen optreden zoals verwardheid, depressie, aandoeningen aan het zenuwstelsel, vermoeidheid, ontsteking van huid of tong.

Vitamine B8 tekort: Uit zich in klachten als spierpijn, moeheid, bloedarmoede, depressie, minder zin in eten, ontsteking van tong en huidafwijkingen.

Vitamine B11 tekort: Kan leiden tot bloedarmoede, vermoeidheid en afwijkingen bij geboortes (open ruggetje of miskraam). Ook kan een tekort aan vitamine B11 er voor zorgen dat de darmen minder voedingsstoffen opnemen en ontstaat er minder zin in eten en/of gewichtsverlies.

Vitamine B12 tekort: Kan bloedarmoede (met vermoeidheid, gebrek aan eetlust en ademnood als symptomen) en schade aan de zenuwen teweegbrengen. Met name ouderen kunnen bij een tekort aan vitamine B12 last krijgen van geheugenproblemen.

Vitamine C tekort: Leidt tot een verminderde weerstand en wondgenezing, slapeloosheid, vermoeidheid, bloedend tandvlees, reumatische klachten en scheurbuik.

Vitamine D tekort Als kinderen te weinig vitamine D binnen krijgen, kunnen ze de Engelse ziekte krijgen. Bij ouderen geeft een tekort aan vitamine D een toenemende kans op botontkalking.

Vitamine E tekort Komt erg weinig voor, alleen als er een stoornis van de voedselopname is. De symptomen zijn dan bloedarmoede en schade aan de hersenen. Bij te vroeg geboren baby?s kunnen er ook problemen met de opname van vitamine E ontstaan aangezien het spijsverteringskanaal nog niet voldoende is ontwikkeld. Symptomen in dat geval zijn naast bloedarmoede, een toenemende kans op oedeem en een verhoging van het aantal bloedplaatjes.

Vitamine K tekort Bij baby's zorgt een vitamine K tekort voor bloedingen. Bij volwassen kan een vertraagde bloedstolling voorkomen.

Hoe kun je gezond en gevarieerd eten?

  • Eet gevarieerd en met mate.
  • Eet voldoende brood en aardappelen, rijst of andere graanproducten.
  • Eet volop groenten en fruit, een richtlijn is 200 gram groente en twee stuks fruit per dag.
  • Het is niet nodig om elke dag vlees, ei of vis te eten om voldoende eiwit binnen te krijgen.
  • et is belangrijk om bepaalde vitamines op te nemen, maar te veel vet is ongezond.
  • Visolie bevat goede voedingsstoffen: eet eens per week vette vis als zalm, haring, makreel of sardientjes.
  • Wees zuinig met zout.
  • Drink minimaal twee liter water per dag.
  • Eet niet de hele dag door: drie maaltijden en twee keer een tussendoortje is voldoende.