zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Verstuikte pols

Inhoud

De pols vormt het gewricht tussen de onderarm en de hand. De botten in het gewricht worden bij elkaar gehouden door banden. Die banden kunnen door een vreemde of onverwachte beweging of een ongeluk oprekken of scheuren. In dat geval spreek je van een verstuiking.

De pols is een van de meest voorkomende gewrichten (na de enkel) waar een verstuiking kan optreden.

In de pols zijn het met name de handwortelbeentjes en het laatste deel van het spaakbeen en de ellepijp die vatbaar zijn voor verstuikingen (en breuken).

Een verstuikte pols ontstaat meestal na een val waarbij men zichzelf probeert op te vangen of wanneer men de pols (hard) stoot. Soms ontstaat een verstuiking doordat de pols sterk naar voren of naar achteren wordt gebogen.

Symptomen

  • Pijn in de pols (zowel in rust als bij beweging);
  • Pijn bij buigen en strekken van de pols;
  • Bloeduitstorting van de pols;
  • Zwelling van de pols;
  • Functiebeperking van de pols

Aandachtspunten

Het onderscheid tussen een gebroken en gekneusde pols is vaak moeilijk te maken, zeker wanneer er geen standsafwijkingen zijn. Indien er veel pijn in de pols is is het verstandig om naar een huisarts te gaan.

Er zijn drie soorten polsverstuikingen:

  • Gradatie 1: losraken van enkele bandvezels zonder dat dit een verlies van de functie geeft;
  • Gradatie 2: afscheuren van een deel van de band met als gevolg een gedeeltelijk verlies van de functie van de pols;
  • Gradatie 3: volledig afscheuren van de gewrichtsband met een verlies van de volledige functie van de pols.

Bij de laatste vorm is een operatie noodzakelijk.

De genezingstijd voor gradatie 1 (lichte verstuikingen) is twee tot zes weken, voor gradatie 2 (gemiddelde verstuikingen) zes tot acht weken en voor gradatie 3 (ernstige verstuikingen) acht tot tien weken.

Behandeling

Tijdens de eerste vierentwintig uur wordt een drukverband aangeraden en is het verstandig om vijf keer per dag kort (10 tot 15 minuten) te koelen. Daarnaast is rust tijdens de eerste dagen erg verstandig en kan de pols eventueel worden ingetaped voor ondersteuning.

De klachten moeten binnen enkele dagen afnemen en uiteindelijke helemaal verdwijnen. Is er veel pijn dan kan een pijnstiller zoals paracetamol ingenomen worden. Blijven de klachten aanhouden of nemen ze toe, dan is het verstandig om langs te gaan bij een huisarts.