zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Verstuikingen

Inhoud

Een verstuiking (een ander woord is verzwikking) is een gewrichtsletsel waarbij geen sprake is van een botbreuk maar wel een of meer banden, kapsels of ligamenten zijn ingescheurd, (op)gerekt of doorgescheurd.

De meest voorkomende verstuiking betreft de enkel maar het komt ook vaak voor aan de pols en kan ook optreden in de knie, schouder of duim.

Oorzaken

Een gewricht kan je verstuiken door het maken van een ongelukkige beweging. Door die beweging kunnen de gewrichten verschuiven of ontwrichten en op die manier de banden oprekken waardoor er kleine scheurtjes in de banden ontstaan. Het gevolg ervan is een pijnlijke, gezwollen enkel.

Symptomen

  • De symptomen van een verstuiking zijn;
  • Het verstuikte gewricht kan heel hevige pijn geven;
  • Er ontstaat een pijnlijke zwelling;
  • Het aangedane gewricht kan blauw worden;
  • Het strekken of buigen van het gewricht gaat moeizaam;
  • Een ernstige verstuiking kan zorgen dat een gewricht tijdelijk ontwricht raakt of 'uit de kom'.

Wanneer naar de huisarts

Als er veel pijn blijft bestaan, als het gewricht warm aanvoelt of als het gewricht absoluut niet gebruikt of bewogen kan worden is het verstandig advies te vragen aan een EHBO-er of langs te gaan bij een huisarts.

Bij een verstuiking (verzwikking) is het eigenlijk niet nodig om een röntgenfoto te laten maken, als de pijn echter zo heftig is of er voor de huisarts een andere reden is om het toch nader te laten onderzoeken zal de huisarts doorverwijzen naar een ziekenhuis.

Het advies bij een verstuiking is het bewuste gewricht hoog te leggen (om de zwelling en pijn te verminderen) en te koelen met ijs in een doek. Om een onderhuidse bloeding te voorkomen kun je een drukverband aanleggen en in latere instantie een steunverband.