zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Verklevingen

Inhoud

Verklevingen zijn een soort inwendig littekenweefsel dat bestaat uit stugge strengen of vliezen bindweefsel. Een andere woord voor verklevingen is adhaesies.

Verklevingen kunnen in de hele buikholte voorkomen, bij organen zoals de baarmoeder en eierstokken of bij de dunne of dikke darm.

Nadat er een operatie heeft plaatsgevonden moeten de snijranden van de wond weer aan elkaar groeien. Ook moeten de losgemaakte organen weer in de buikholte vastgroeien. Tijdens dit proces van aan elkaar vastgroeien, kan harde, stugge strengen littekenweefsel gevormd worden. Dit noemen we verklevingen of bindweefselstrengen.

Bij 90 tot 100 % van de patiënten die een operatie in de buik hebben ondergaan ontstaan verklevingen. Dat maakt het de meest voorkomende complicatie bij buikchirurgie. Het is niet bekend waarom bij sommige patiënten meer verklevingen ontstaan na een operatie dan bij anderen.

Verklevingen in de buik na een operatie kunnen ernstige gevolgen hebben voor een patiënt, zoals onbedoelde schade bij een hernieuwde buikoperatie, onvruchtbaarheid bij vrouwen of chronische buikpijn.

Oorzaken

Verklevingen in de buikholte kunnen onder andere ontstaan door:

  • Ontstekingen in de buikholte;
  • Bestraling van kwaadaardige tumoren in de buikholte;
  • Buikoperaties zoals een blindedarmoperatie, baarmoederoperatie of darmoperatie;
  • Endometriose.

Symptomen

  • Buikpijn;
  • Diarree;
  • Misselijkheid;
  • Opgezette buik;
  • Verstopping;
  • Winderigheid;


In zeer ernstige gevallen kunnen vernauwingen of kan er een complete darmafsluiting ontstaan door verklevingen. Dit heet met een medische term ileus. Een ileus gaat gepaard met plotselinge hevige klachten zoals aanvallen van buikpijn, misselijkheid, braken en een opgezette buik.

Voorkomen - behandelen

De laatste jaren is er grote vooruitgang geboekt door het opereren met behulp van een laparoscoop (kijkbuis). Hierbij wordt een aantal kleine sneetjes gemaakt en wordt een grote snee voorkomen. De verwachting is dat de kans op nieuwe verklevingen hierdoor wordt verkleind.

Soms kan het helpen om de verklevingen van buitenaf te masseren.

Bij verklevingen in de darmen is het belangrijk om de ontlasting soepel te houden en verstopping wordt voorkomen.

De behandeling van verklevingen is erg lastig. De enige manier waarop verklevingen kunnen worden behandeld, is een (kijk)operatie. De chirurg verwijdert dan de bindweefselstrengen in de buikholte of maakt ze los. Dit wordt adhesiolyse genoemd. Een groot nadeel van deze behandeling is dat er de (kijk)operatie weer nieuwe verklevingen ontstaan. Wanneer een darmafsluiting of ileus dreigt te ontstaan, is een operatie noodzakelijk. Een darmafsluiting kan namelijk ernstige complicaties veroorzaken.