zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Vergeetachtigheid

Met de jaren wordt iedereen vergeetachtiger. Door spanningen en heftige gebeurtenissen kan dit zelfs erger worden. Ook kan depressiviteit, het gebruik van bepaalde medicijnen of een bepaalde lichamelijke ziekte bijdragen aan vergeetachtigheid.

Vergeetachtigheid is het zich dingen minder goed kunnen herinneren dan normaal, of dan vroeger. Vergeetachtigheid kan geïsoleerd voorkomen of deel uitmaken van een meer globale geestelijke achteruitgang. Vergeetachtigheid wordt onderscheiden van geheugenverlies of amnesie, dat een volledige vergeten van dingen beschrijft, of een onvermogen dingen die gedurende een bepaalde periode zijn gebeurd te onthouden.

Een zekere mate van vergeetachtigheid, die wat toeneemt met toenemende leeftijd vooral na het 50e levensjaar is heel normaal. Er zijn echter een aantal aandoeningen die vergeetachtigheid kunnen veroorzaken (of waarvan vergeetachtigheid een symptoom is) die ernstig zijn. Denk hierbij aan de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie. Deze aandoeningen zijn niet behandelbaar en meestal progressief van aard. Er zijn daarnaast een aantal neurologische zeldzame tot zeer zeldzame oorzaken voor vergeetachtigheid, zoals de ziekte van Creutzfeldt-Jakob. Als er veel last is van vergeetachtigheid en het lijkt of het geheugen snel achteruitgaat dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan voor nader onderzoek.

Symptomen vergeetachtigheid

Bij geheugenproblemen kunt u denken aan symptomen als:

 • Het moeilijk op namen kunnen komen;
 • Steeds spullen kwijt zijn;
 • Afspraken vergeten;
 • In de war zijn met dagen;
 • Het vergeten van gebeurtenissen van kort of lang geleden.

Bij normale vergeetachtigheid kunnen geheugenklachten wel vervelend zijn, maar worden de dagelijkse activiteiten niet verstoord. Informatie wordt bij normale vergeetachtigheid wel goed in het geheugen opgeslagen, maar men kan er moeilijk bij. Men kan zich wel iets herinneren maar komt er niet op, achteraf herkent men het wel. Een belangrijk verschil met dementie is dat er bij dementie sprake is van een toestand waarin het hele verstandelijke functioneren is achteruitgegaan, en niet alleen het geheugen.

Wat kunt u zelf doen aan vergeetachtigheid?

 • Praat met anderen over uw vergeetachtigheid. Dat lucht op en kan helpen uw gedachten te ordenen;
 • Schrijf de dingen op die u beslist niet wilt vergeten, bijvoorbeeld in een schrift of agenda. Kijk regelmatig in het schrift of u niets vergeten bent;
 • Gebruik vaste plaatsen om bijvoorbeeld uw sleutels of bril op te bergen;
 • Probeer niet meerdere dingen tegelijk te doen maar concentreer u op één handeling of taak;
 • Stimuleer de hersenen door lichamelijk en sociaal actief te zijn;
 • Doe vaker een spelletje om uw geheugen te trainen; memory, braintrainer etc.