zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Vagina-ontsteking

Inhoud

Een vagina-onsteking is een ontsteking aan de binnenste wanden van de vagina, de schaamlippen, en het gebied rond rond de vagina. Circa 75% van alle vrouwen krijgt tijdens hun leven last van een ontsteking aan de vagina.

Vanaf de eerste menstruatie tot aan de menopauze heeft iedere vrouw te maken met vaginale afscheiding. Deze vaginale afscheiding is een onderdeel van het natuurlijke reinigingsmechanisme van het lichaam. Als de hoeveelheid, de kleur of geur van deze afscheiding verandert is het verstandig er naar te laten kijken door een huisarts of gynaecoloog.

Een bacteriële infectie (vaginose) komt ook veel voor bij zwangere vrouwen vaak voor. Er zijn aanwijzingen dat er bij vrouwen met een bacteriële vaginitis kans is op een vroeggeboorte van het kind.

Een vaginale schimmelinfectie wordt ook wel vaginitis genoemd.

Het is verstandig bij een vermoeden van vagina-ontsteking naar de huisarts of gynaecoloog te gaan.

Een aantal seksueel overdraagbare aandoeningen zoals Trichomonas vaginalis, gonorroe en Chlamydia trachomatis kunnen ook een vagina-ontsteking veroorzaken. Dit zijn aandoeningen die, als ze niet op de juiste manier worden behandeld, tot ernstige gevolgen kunnen leiden.

Oorzaken

Een infectie van de vagina wordt veroorzaakt door ziekteverwekkende micro-organismen zoals schimmels en bacteriën. De zuurgraad in de vagina heeft onder normale omstandigheden een zuurgraad die zeer ongunstig is voor ziekteverwekkers. Wanneer de zuurgraad van de vagina uit balans is en er een verminderde afweer van de vagina ontstaat wordt het voor een ziekteverwekker gemakkelijker om zich hierin te vermenigvuldigen.

De verstoring van de zuurgraad kan veroorzaakt worden door:

    Het wassen van de vagina met zeep;
  • Overmatig slijm uit de baarmoederhals;
  • Hormoonspiegelingen;
  • Spanningen en/of stress;
  • Seksueel contact;
  • Het gebruik van antibiotica;


De gist candida is de grootste veroorzaker van een vagina-ontsteking (vaginale candidiasis). Andere veroorzakers van vagina-ontstekingen zijn bacteriën en schimmels.

Symptomen

Klachten van een vaginale ontsteking zijn meestal pijn, jeuk, zwelling en soms pijn bij het vrijen. Er is ook vaker aandrang tot urineren. Het plassen geeft vaak een branderig gevoel. Bij schimmelinfecties is er daarnaast vaak sprake van veel afscheiding die wit en brokkelig is en zijn de vaginawand en schaamlippen rood en gezwollen.

Behandeling

De behandeling van een vaginale infectie bestaat uit antischimmelmedicatie of een antibioticum.

Daarnaast zijn er ook tips om vaginale infecties te voorkomen door niet te lang in nat zwemgoed door te blijven lopen, de vagina niet te wassen met zeep, ontlasting van voor naar achteren af te vegen, geen inlegkruisjes te gebruiken, en het liefst katoenen ondergoed te gebruiken.