zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Urinebuisvernauwing

Inhoud

Een vernauwing van de plasbuis wordt urethrastrictuur genoemd. Urine stroomt vanuit de blaas door de plasbuis naar buiten. Het probleem doet zich het meest voor bij mannen.

Bij mannen loopt niet alleen de urine door deze buis, maar bij een zaadlozing ook het sperma. Bij hen loopt een groot deel van de urinebuis door het zwellichaam in de penis. De vernauwing kan een gedeelte van de urinebuis betreffen, maar kan zich ook over de hele lengte daarvan uitstrekken.

De vernauwing belemmert de urinestroom, waardoor er moeite ontstaat met het legen van de blaas. Ook kan het moeilijk zijn om met plassen te beginnen en ontstaat het gevoel dat de blaas niet goed geleegd is. Sommige mensen hebben ook last van urineverlies.

Symptomen

  • Een slappe of dunne urinestraal;
  • Persen tijdens het plassen;
  • Het duurt lang voordat alles is uitgeplast;
  • Urineverlies bij drukverhogende momenten (hoesten, lachen, niezen);
  • e blaas kan niet goed leeggeplast worden.

Oorzaken

  • Een plaatselijke beschadiging in het schaamgebied door een trauma;
  • Een eerdere operatie aan/via de plasbuis;
  • Een doorgemaakte seksueel overdraagbare ziekte.

Behandeling

Vernauwingen van de plasbuis kunnen met een eenvoudige chirurgische ingreep behandeld worden, waarbij de vernauwing wordt weggesneden. Door de plasbuis regelmatig op te rekken met een katheter, genaamd schoon intermitterend dilateren (CID), kunnen nieuwe littekens worden voorkomen. Dilateren is een eenvoudige en milde therapievorm.

Een eenvoudige chirurgische ingreep om de vernauwing in de plasbuis op te heffen, is door de plasbuis wijder te maken middels een operatie; de zogenaamde urethrotomie volgens Otis. Hierbij wordt via de plasbuis zelf de ingreep uitgevoerd. De ingreep wordt meestal onder verdoving van een ruggenprik uitgevoerd. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.

Als dit niet mogelijk is wordt er geopereerd door een insnijding in de huid van de penis te maken, waarna de uroloog het te opereren gedeelte van de plasbuis kan bereiken. Deze ingreep wordt urethraplastiek genoemd. Bij de urethraplastiek legt de uroloog de plasbuis open en verwijdert in de meeste gevallen het gedeelte van de plasbuis waar de vernauwing zit. Hierna worden de uiteinden
van de plasbuis weer aan elkaar vastgehecht.

Pijn na een operatie is normaal. Paracetamol en zo nodig aanvullende pijnstillers kunnen ingenomen worden tegen de pijn. Er wordt aangeraden om veel te drinken, circa 2 liter per dag (alcohol is echter niet aan te raden aangezien dat een bloedverdunnende werking heeft).