zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Trommelstokvingers

Trommelstokvingers of horlogeglasnagels is een vervorming van het uiteinde van de vingers. De vingertoppen zijn iets verbreed, de nagelriemen verdwijnen en de nagels zijn glanzend en bol. Hippocrates was waarschijnlijk de eerste die de aandoening heeft gedocumenteerd als een verschijningsvorm van een onderliggende ziekte, daar komt ook de naam Hippocrates nagels vandaan. Trommelstokvingers is tegenwoordig echter een meer gebruikte naam.

Bij aandoeningen van het hart, longen, grote bloedvaten of het maag-darmstelsel kan het zuurstofgehalte in het bloed afnemen. Er komt daardoor te weinig zuurstof in die delen van het lichaam die het verst van het hart liggen, zoals de vingers. Aangenomen wordt dat dit zuurstofgebrek te maken heeft met het ontstaan van de afwijking (mogelijk door de combinatie van de stuwing van bloed in lichaamsuiteinden).

Voorbeelden van onderliggende ziektes zijn o.a.:

  • longziekten zoals bijvoorbeeld longkanker, taaislijmziekte, COPD, TBC;
  • Maag-darmziekten zoals bijvoorbeeld levercirosse en ziekte van Crohn;
  • Hartziekten zoals bijvoorbeeld hartfalen en aangeboren hartafwijkingen.


Trommelstokvingers zijn meestal pijnloos en komen vaak symmetrisch voor. Indien er sprake is van trommelstokvingers imoet altijd aanvullend onderzoek plaatsvinden, aangezien trommelstokvingers bij minder dan 1% van de bevolking fysiologisch voorkomen.

Behandeling

De behandeling van trommelstokvingers bestaat uit het behandelen van de onderliggende aandoening. Indien die oorzaak nog niet bekend is zal eerst uitgezocht dienen te worden wat die onderliggende aandoening is. Nadat de onderliggende aandoening is aangepakt zal ook de aandoening trommelstokvingers verdwijnen.

Symptomen van trommelstokvingers

  • Verdikte vingertoppen;
  • Verdwenen nagelriemen;
  • Bolle nagels;
  • Warme en/of rode vingertoppen;
  • Zachte nagels.