zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Trichomonas

Inhoud

Trichomonas is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door een parasiet (de parasiet Trichomonas vaginalis).In 1836 werd er voor het eerst over deze aandoening geschreven. Pas na 1950 kwam Trichomonas onder de aandacht als SOA. De parasiet wordt overgedragen door contact van slijmvliezen van de geslachtsorganen, door afscheiding, voorvocht en sperma. Trichomonas komt over de hele wereld veel voor. De infectie is goed te behandelen en heeft zelden ernstige gevolgen. Lang niet iedereen met deze soa krijgt er klachten van.

Trichomonas leidt zelden tot ernstige complicaties. Soms zorgt de parasiet voor problemen tijdens de zwangerschap (met vroeggeboorte tot gevolg).

Trichomonas kan je krijgen door onveilige seks maar ook door het gebruik van andermans handdoek, washandje (of iets dergelijks), die besmet is met Trichomonas vaginalis.

Bij 10 tot 50 procent van de vrouwen verloopt een infectie zonder klachten. Mannen hebben zelden klachten.

Trichomonas staat op de 7de plaats van meest voorkomende SOA's in Nederland.

Klachten bij de vrouw

Over het algemeen zijn er bij Trichomonas geen klachten. Vrouwen kunnen echter last krijgen van hevige jeuk, een ontstoken vagina en een rode geïrriteerde huid. Het plassen kan pijnlijk zijn en zij kunnen last hebben van een onaangename, vies ruikende afscheiding, die groenig van kleur kan zijn en soms schuimt.

Klachten bij de man

Mannen hebben meestal geen klachten. Bij hen gaat de infectie in het algemeen spontaan over. Soms leidt de infectie tot een ontsteking van de plasbuis en afscheiding uit de plasbuis. Ook kan de eikel ontstoken raken met een rode en geïrriteerde huid. Plassen kan pijnlijk zijn.

Behandeling

Bij mannen gaat de infectie in de meeste gevallen spontaan over. Vrouwen krijgen medicijnen voorgeschreven. Het is belangrijk dat ook de seksuele partner(s) wordt (worden) behandeld, ook als die geen klachten heeft (hebben) aangezien de soa anders telkens weer wordt doorgegeven.

Trichomonas wordt vastgesteld door middel van een uitstrijkje.

Door gebruik te maken van een condoom gebruik van condooms heb je bijna 100 procent bescherming.