Traanbuisverstopping

Uitgelichte traanbuisverstopping specialisten

Vind een traanbuisverstopping specialist in uw regio

Informatie over traanbuisverstopping

Traanbuisverstopping

Iedereen die buiten loopt in felle wind, of als er een zandkorrel in het oog waait op het strand of in het bos krijgt tranende ogen. Het tranen dat dan optreedt is het gevolg van tijdelijke overproductie van traanvocht doordat de traanklier reflexmatig tot overproductie wordt aangezet. Wanneer de ogen echter chronisch tranen is de oorzaak zelden de overproductie van tranen. Meestal is de oorzaak dan een verstopping van het afvoersysteem van de tranen, de traanwegen. In een aantal gevallen is er overigens geen oorzaak voor de traanklachten te vinden. De traanbuis vormt de verbinding tussen de oogpunt en de neusholte. Traanvocht dat in het oog wordt geproduceerd voor bevochtiging van de oogbol, wordt door deze buis afgevoerd. Als deze buis verstopt raakt of ernstig vernauwt, kunnen er klachten ontstaan zoals tranende ogen of een zwelling onder het oog. Het teveel aan oogvocht kan niet meer op de normale wijze worden afgevoerd en zal in de vorm van tranen het oog verlaten. Verstopping van de traanbuis kan aangeboren zijn of ontstaan door een ontsteking. Kenmerkend is de voortdurende aanwezigheid van tranen en/of een zwelling onder het oog. Bij pasgeboren baby's is de traanbuis vaak nog niet goed doorgankelijk. Dit is normaal en kan tot 2 maanden duren.

Symptomen

In de meeste gevallen is het symptoom bij een verstopping van de traanwegen een tranend oog (epifora). Het overtollige traanvocht kan niet worden afgevoerd en hoopt zich op in de binnenste ooghoek en stroomt daar weg. Aangezien tranen normaal gezien het oogoppervlak beschermen tegen infecties, kunnen regelmatig terugkerende ooginfecties een teken zijn van een traanwegverstopping. In het geval van dacryocystitis; een ontsteking van de traankanaaltjes of traanzak, kan er in de ooghoek aan de neuskant een pijnlijke rode zwelling ontstaan en kan er bij druk op de traanzak slijm of pus uit de afvoerkanaaltjes komen.

Diagnose

De oogarts bekijkt eerst of het ooglid en het traanpuntje goed in contact liggen met de oogbol, verder onderzoek plaatsvinden in de vorm van:

  • Anel-test;
  • spleetlamponderzoek;
  • röntgenonderzoek;
  • eventueel een doorverwijzing naar een andere specialist.

Behandeling

Of een tranend oog geopereerd moet worden, zal de oogarts bepalen. De traanbuisverstopping kan verschillende oorzaken hebben. Het soort ingreep is afhankelijk van de oorzaak. In sommige gevallen is een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving mogelijk, maar soms is een grotere ingreep waarbij de patiënt onder narcose moet, noodzakelijk. Bij verstopping van het kanaal tussen traanzak en neus kan een DCR-operatie (acryoCystoRhinostomie) worden uitgevoerd. Bij een DCR-operatie wordt een snee gemaakt in de huid van de neus (circa 15 mm lang), ongeveer 1 cm voor de ooghoek. In de diepte wordt een opening in het bot tussen de traanzak en de neus gemaakt. Hierna worden de slijmvliezen van traanzak en neus aan elkaar gehecht, waardoor een soort 'bypass' ontstaat. De tranen kunnen via de nieuwe verbinding naar de neus vloeien. De ingreep wordt vrijwel altijd onder narcose uitgevoerd. Er bestaat sinds kort een nieuwe methode om een niet totale verstopping van het kanaal tussen traanzak en neus te behandelen. Het vernauwde kanaal wordt dan opgerekt met een zogenaamde dotterkatheter. Dit is een 1 mm dik flexibel stalen staafje met aan het einde een ballonnetje dat opgeblazen kan worden. De dotterkatheter is zo dun dat deze via de traankanaaltjes in het ooglid kan worden ingebracht. De ingreep kan daardoor onder plaatselijke verdoving worden ondergaan.

Traanbuisverstopping video's

Verstopte traanbuisjes schoonmaken

Instructievideo om verstopte traanbuisjes schoon te maken bij baby's.