zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Tongontsteking

Inhoud

Bij een tongontsteking (glossitis) heeft de tong een brandend gevoel. De tongrug kan glad en pijnlijk zijn. De aandoening komt vooral voor bij een vorm van bloedarmoede (pernicieuze anemie). Tongontsteking is soms een begeleidend verschijnsel bij een andere aandoening.

Raadpleeg bij bovenstaande klachten een arts. Hij kan door onderzoek een onderliggende aandoening proberen te achterhalen. Soms wordt een goede verlichting van klachten verkregen door het spoelen met kamillethee of bosbessensap. Andere mensen zweren bij enzymtandpasta.

Symptomen

Afhankelijk van de oorzaak die aan de tongontsteking ten grondslag ligt zijn er verschillende symptomen. Zo wordt bij een herpesinfectie de tong bedekt met gevoelige witte plekken en bij een schimmelinfectie zijn er juist kleine witte plekjes te zien (die pijnlijk zijn) op de tong.

Er zijn dus verschillende symptomen, waaronder:

  • Een pijnlijke tong;
  • Een gevoelige tong;
  • Een (op)gezwollen tong;
  • De tong heeft een glad oppervlak;
  • De tong kleurt vuurrood;
  • Er verschijnen witte plekjes of plekken op de tong;
  • Er ontstaan barstjes in de tong;
  • Er komen wondjes in de tong;
  • Slikken, kauwen en praten doen pijn.

Oorzaak

Een tongontsteking is gewoonlijk een tijdelijke aandoening die met behandeling snel geneest. Een ontstoken tong kan door verschillende oorzaken komen. In de meeste gevallen is er sprake van een wond aan de tong. Die kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld het drinken van te hete drankjes, een niet passende beugel of kunstgebit en/of ruwe delen van tanden en kiezen. Ook factoren die irritaties kunnen uitlokken zoals roken, het drinken van alcohol en het eten van pittig gekruide gerechten kunnen een tongontsteking uitlokken.

Vaak is een ontsteking aan de tong een gevolg van een schimmelinfectie of een virusinfectie zoals bijvoorbeeld herpes simplex. In minder voorkomende gevallen ligt de oorzaak bij ijzerarmoede, een gebrek aan een vitamine B(12) of een tekort aan foliumzuur. Soms lokken producten van mondhygiëne een tongontsteking uit door een allergische reactie. Producten die dit kunnen uitlokken zijn tandpasta, mondspoeldrankjes of andere mondhygiëneproducten.

Behandeling

In veel gevallen gaat de aandoening over zonder dat de oorzaak ooit is vastgesteld. Als er een eenduidige diagnose is gesteld, is een specifieke behandeling van de oorzaak meestal effectief.

Een huisarts kan door middel van een uitstrijkje van de te tong de infectie identificeren en/of wat bloed afnemen om te onderzoeken of er een tekort is aan mineralen of vitaminen.

Het nare gevoel kan verminderd worden door veel te spoelen met een zoutoplossing en/of een ontsmettend of pijnverlichtend mondwater.

Stoppen met roken kan helpen en het is beter zure en gekruide etenswaren die de pijn kunnen verergeren, te vermijden.