zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Teennagel, verkleurd

Inhoud

Je nagels raken meestal niet zomaar verkleurd. Een verkleurde teennagel betekent meestal dat er iets mis is en moet u rekening houden met de mogelijkheid dat u een schimmel nagel infectie te hebben. Andere mogelijke verklaringen zijn onder meer een recente klap op de punt van de teen, waardoor bloedingen en zwart worden onder de nagel, de groei van bacteriën onder de nagel (vaak een groene kleur), continu gebruik van nagellak op de nagel, of een andere ongewone medische toestand.

Gele verkleuring van de nagel

De meest voorkomende verkleuring ontstaat bij een schimmelinfectie, de nagel kleurt van witachtig, naar geel-bruin. Een schimmelinfectie is besmettelijk en wordt vaak opgelopen in ruimtes waar veel mensen op blote voeten rondlopen.

Zie ook: Schimmelnagels.

Een gele verkleuring van de nagel kan ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen of het gevolg van een ziekte, zoals geelzucht.

Blauwe verkleuring van de nagel

Een bloeduitstorting onder de nagel is zichtbaar als een blauwe- tot zwarte vlek. Bij grote bloeduitstortingen beslaat deze de gehele nagel. De pijn neemt de eerste uren na het ontstaan toe, doordat het bloed steeds harder gaat drukken op het gevoelige nagelbed. De nagel verkleurt steeds donkerder en wordt uiteindelijk bijna zwart. De pijn zal na enige dagen minder worden. Na een aantal weken zal (een deel van) de nagel loslaten, afvallen en vervangen worden door een nieuwe nagel.

Groene verkleuring van de nagel

Soms kan een nagel een opvallend groene kleur ontwikkelen. Deze groene verkleuring kan veroorzaakt worden door twee soorten micro-organismen:

  • de bacterie Pseudomonas aeruginosa
  • de gist Candida parapsilosis

Beide infecties ontstaan vooral bij mensen die veel met hun handen in vochtige omstandigheden verkeren. Zowel de pseudomonas bacterie als de candida gist komen overal in de omgeving voor en kunnen alleen als de omstandigheden gunstig zijn de nagel en nagelbed koloniseren. Behalve een vochtige omgeving kan ook een reeds beschadigde nagel de ingroei van de micro-organismen in de hand werken. Voorbeelden van dergelijke beschadigingen van het nagelapparaat zijn psoriasis van de nagels, reeds aanwezige gistinfecties of bijvoorbeeld beschadigingen door kunstnagels. Daarnaast lijkt tuinieren een risicofactor te zijn voor het oplopen van de infecties.

Oranje verkleuring van de nagel

Een oranje verkleuring van de nagel kan ontstaan door veelvuldige gebruik van donkere nagellak. De kleurbestanden trekken in de nagel en zorgen voor een geel-oranje verkleuring van de nagel.

Witte vlekjes

Witte vlekjes zijn luchtbelletjes die ontstaan door het stoten van de nagels of het knippen van de nagels waarbij de nagels iets omhoog getrokken is geweest.