Strontje

Uitgelichte strontje specialisten

Vind een strontje specialist in uw regio

Informatie over strontje

Wat is een strontje?

Een strontje (de medisch/wetenschappelijke naam is hordeolum) is een ontsteking aan de ooglidrand in de vorm van een puistje (een klein blaasje dat gevuld is met pus, ook wel abces genoemd). De ontsteking wordt bijna in alle gevallen veroorzaakt door een bepaald soort bacterie, de stafylokok.

Symptomen strontje

Een strontje is meestal een irriterende, soms zelfs pijnlijke aandoening. Aan de rand van het ooglid is een zwellinkje zichtbaar, wat meestal rood en gezwollen is. Bij drukken op het zwellinkje (bijvoorbeeld met een schoon wattenstokje) is de zwelling pijnlijk. Vaak ziet men een "etterkopje" op het strontje.

Hoe ontstaat een strontje?

In de ooglidrand zitten talg en zweetkliertjes. Ook zitten er haarzakjes. Als één of meerdere van deze ontstoken raken kan zich een plaatselijk abces ontwikkelen. De ontsteking wordt in bijna alle gevallen veroorzaakt door de zelfde soort bacterie, de stafylokok. Dat hoeft echter niet altijd zo te zijn. Mensen die gevoelig zijn voor stafylokokkeninfecties hebben vaker een strontje. Deze mensen hebben meestal al een tijdje steenpuisten gehad of hebben deze op het moment van het strontje. Vroeger dacht men dat het vaker voorkwam bij mensen met suikerziekte, maar dat is waarschijnlijk niet zo.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

In principe is een strontje een vrij onschuldige aandoening. Meestal gaat het binnen enkele dagen weer vanzelf over.

Wanneer naar de huisarts?

Meestal is de hulp van de huisarts niet nodig bij de behandeling van een strontje. Men kan eerst zelf een tijdje (een paar dagen) proberen de "rijping" te bevorderen door er natte warme kompressen tegenaan te houden. Als dat echter niet helpt kan de huisarts(enpraktijk) de "rijping" bevorderen door een klein sneetje in het abcesje te geven. Het sneetje wordt gegeven in het etterkopje, loodrecht ten opzicht van de rij oogwimperharen. Na het sneetje neemt de pijn meestal gelijk af. De meeste mensen ervaren het als een opluchting. Als er etterige afscheiding is kan het raadzaam zijn het oog te druppelen met oogdruppels om de bacterie te bestrijden. U moet contact opnemen met de huisarts(enpraktijk):

  • als het erg pijnlijk wordt.
  • als een oogontsteking na een paar dagen niet afneemt.

Wat kunt u er zelf aan doen?

In het algemeen wordt geadviseerd om te beginnen met het oog regelmatig gedurende ongeveer een half uur af te dekken met een warme natte kompres. Daardoor wordt de "rijping" bevorderd. Als het abcesje doorbreekt neemt de pijn meestal snel af. Reinig vervolgens het oog regelmatig met in uitgekookt water gedrenkte watjes (let op schone handen!). Het water moet uitgekookt zijn om te voorkomen dat er opnieuw een besmetting plaatsvindt en daarom moeten de handelingen ook met schone handen plaatsvinden. Het ooglid is dan over het algemeen na een paar dagen genezen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Probeer een ontsteking van de oogleden zoveel mogelijk te voorkomen door:

  • het aanraken van de oogleden met de vingers zo veel mogelijk te vermijden.
  • het gebruik van cosmetica zoveel mogelijk te vermijden.
  • in stoffige/rokerige ruimten de ogen zoveel mogelijk te beschermen (bijvoorbeeld met een stofbril).
Zijn de oogleden toch licht ontstoken geraakt, dan kan het ontstaan van een strontje soms worden voorkomen door de oogleden ?s ochtends en ?s avonds te borstelen. U kunt hiervoor een wattenstokje of mascaraborsteltje gebruiken. Dep het borsteltje in warm water dat één op één verdund is met babyshampoo. Borstel daarmee zorgvuldig alle schilfers en korstjes weg terwijl u het oog gesloten houdt.

Strontje video's

Hordeolum (strontje)

Hoe kun je snel een ?strontje? genezen?