zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Sterilisatie

Inhoud

Sterilisatie is een operatie waarna (bij de vrouw) de zaadcellen geen eicel meer kunnen bevruchten of (bij de man) het zaad geen zaadcellen meer bevat. Een sterilisatie is een definitieve ingreep.
Mensen die geen kinderen (meer) willen kunnen voor sterilisatie kiezen. Een chirurg voert deze ingreep uit. Het is daarna in principe onmogelijk om nog zwanger te worden. Mensen die hiervoor kiezen zijn meestal wat ouder.

Hoe regel je het?

Via de huisarts, die kan je doorverwijzen naar de uroloog (man) of gynaecoloog (vrouw). Sterilisatie kan ook zonder doorverwijzing, bij een centrum voor anticonceptie, seksualiteit en abortus

Voor wie geschikt?

Vrouwen en mannen die

  • geen kinderwens meer hebben;
  • niet meer aan hun anticonceptie willen denken;
  • geen hormonen of condooms (meer) willen gebruiken.

Niet geschikt voor:

  • Mensen die nog een kleine kinderwens hebben, of denken dat ze die in de toekomst nog kunnen krijgen. Een sterilisatie is soms terug te draaien, maar lang niet altijd met succes.
  • Mensen die geen operatie willen.

Terugdraaien van ingreep?

Sommige soorten sterilisatie, van zowel man als vrouw, zijn terug te draaien. Echter, als dat al lukt is de kans op vruchtbaarheid meestal een stuk lager. Kies dus alleen voor sterilisatie als je zeker weet dat je geen kinderen meer wilt. Nu en in de toekomst.

Zie voor meer informatie: