zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Sterilisatie van de man

Sterilisatie (vasectomie) is een veilige en betrouwbare manier van anticonceptie. Bij de ingreep sluiten we de zaadleiders af. Hierdoor kunnen er geen zaadcellen in het sperma terecht komen. Bij geslachtsgemeenschap kan dan geen bevruchting plaatsvinden. Een sterilisatie heeft geen invloed op uw seksuele beleving. U moet er natuurlijk wel zeker van zijn dat u geen kinderen (meer) wilt.

De ingreep

De vasectomie is een poliklinische behandeling. U wordt plaatselijk verdoofd. De ingreep wordt gedaan door een uroloog, een arts-assistent in opleiding tot uroloog of de physician assistant.

Eerst wordt de balzak met een injectie plaatselijk verdoofd. Vervolgens maakt de arts een kleine snee, van ongeveer één centimeter. De arts kan nu bij de zaadleider en maakt deze los. Dit kan een trekkend, pijnlijk gevoel in de lies of onderbuik geven omdat er aan de zaadleider wordt getrokken. De zaadleider wordt doorgesneden en er wordt ongeveer één cm verwijderd.

De uiteinden worden met behulp van een draadje afgebonden, zodat de zaadleider ondoorgankelijk wordt voor zaadcellen. Het wondje in de huid wordt gesloten met een oplosbare hechting. Deze valt er na ongeveer tien tot veertien dagen vanzelf uit. Dezelfde procedure vindt plaats aan de andere zijde. De gehele ingreep duurt ongeveer vijftien minuten.

Na de sterilisatie

De dag na de sterilisatie kunt u in het algemeen weer uw dagelijkse werkzaamheden oppakken. De eerste vijf dagen na de ingreep moet u zware werkzaamheden, sport en geslachtsgemeenschap vermijden. U mag in die periode wel douchen, maar niet baden. De hechtingen hoeven niet te worden verwijderd, deze lossen na enkele weken op.

Na de sterilisatie bent u niet direct onvruchtbaar. Na drie maanden kunt u uw sperma laten onderzoeken. Nadat u het sperma op het laboratorium hebt afgegeven, gaat u naar de polikliniek urologie om dit bij de administratie door te geven. De behandelend arts zorgt er voor dat u binnen drie weken schriftelijk de uitslag krijgt. Als er zich geen zaadcellen meer in het sperma bevinden, bent u er zeker van dat u onvruchtbaar bent. U en uw partner kunnen dan stoppen met het gebruik van voorbehoedsmiddelen.