zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Spruw

Spruw is een infectie van het mondslijmvlies en wordt veroorzaakt door een gist. Spruw komt bij ongeveer 4% van de zuigelingen voor, meestal bij kinderen jonger dan zes weken. Spruw is onschuldig en gaat vaak vanzelf weer over.

De veroorzaker van spruw, Candida, komt bij bijna de helft van de volwassenen voor, maar geeft bij hen meestal geen klachten. Kinderen kunnen worden besmet door bijvoorbeeld spenen of tepels waar de gist op voorkomt.

Als pasgeborenen met Candida in aanraking komen, krijgen zij gemakkelijk een infectie, omdat hun afweersysteem nog niet goed werkt. Zelden ontstaat spruw bij volwassenen door een verlaagde weerstand of medicijnen die de afweer aantasten.

Hoe kunt u spruw herkennen?

Witte plekjes in de mond van de baby kunnen wijzen op spruw. De plekjes zitten meestal tegen de wangen, op de tong en het gehemelte en kunnen moeilijk worden weggeveegd. Meestal heeft uw kindje nergens last van, maar soms drinkt uw kind onrustig en laat vaak los.

Wat kunt u zelf doen aan spruw?

Als u denkt dat uw baby spruw heeft, is hygiëne belangrijk. Spenen van flesjes kunt u het beste elke dag uitkoken en op een droge en schone plaats bewaren. Bij borstvoeding wast u uw handen voor de voeding en maakt u uw tepels schoon met lauw water.