zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Slokdarmvernauwing

Inhoud

De slokdarm (oesofagus) is een gespierde buis die in het verlengde ligt van de keelholte en boven in de maag uitmondt. De slokdarmspieren stuwen het voedsel van de mond naar de maag. Vernauwing van de slokdarm kan verschillende oorzaken hebben. Compressie van de slokdarm treedt meestal op als deze van buitenaf wordt samengedrukt door een weefselmassa, bijvoorbeeld als gevolg van een vergrote schildklier of een gezwel naast de slokdarm.

Symptomen

De symptomen van een vernauwing of strictuur van de slokdarm zijn typisch dat het voedsel niet kan passeren naar de maag, maar vast blijft zitten. De patiënt kan dit voelen achter het borstbeen. Vloeistoffen zijn meestal geen probleem, behalve bij zeer ernstige stricturen.

Het voedsel dat blijft vastzitten kan gemakkelijk vanzelf terug naar boven komen: men noemt dit regurgitatie of passief braken.

Uiteindelijk kan ook gewichtsverlies optreden door een slechte vertering van het voedsel.

Zoals bij alle oorzaken van slikproblemen kan ook bij slokdarmstenose een verslikkingspneumonie als complicatie optreden: longontsteking ten gevolge van ingetreden voedsel in de luchtpijp.

Oorzaken

Een vernauwing van de slokdarm kan het gevolg zijn van een aangeboren afwijking.
Bij volwassenen treedt het op als gevolg van een beschadiging van de slokdarm. Bij bepaalde aandoeningen kan een vernauwing optreden, zoals sclerodermie (verharding en verdikking van de huid en andere organen) en slokdarmkanker.
De vernauwing kan ook het gevolg zijn van littekenweefsel dat ontstaan is na een ontsteking. Dit wordt ook wel een strictuur genoemd. Zo?n ontsteking kan veroorzaakt worden door de terugvloed van zure maaginhoud terug naar de slokdarm (refluxoesofagitis ) of door chemische middelen .
Bij sommige behandelingen, zoals sclerotherapie van slokdarmspataderen of bestraling van de borststreek, kan de slokdarm beschadigd worden en daardoor vernauwd raken. Ook na een operatie waarbij een deel van de slokdarm is verwijderd kan een vernauwing optreden ter hoogte van de nieuwe naad.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het oprekken van de vernauwing met een ballon, of het openhouden van de slokdarm door middel van een stent: een holle metalen buis die de slokdarm openhoudt.