zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Slijmbeursontsteking

Inhoud

Een ander woord voor Slijmbeursontsteking is bursitis, van bursa (wat de medische term voor slijmbeurs is). Een slijmbeurs zit vaak tussen spieren en het bot, zodat de spieren niet over het bot schuren maar soepel kunnen bewegen en aanspannen door de slijmbeurs. Een slijmbeurs is een met vocht gevulde holte. Het is een soort stootkussentje dat het gewricht beschermt tegen teveel wrijving.

Een slijmbeurs kan ontstoken raken. Een slijmbeurs kan door een klap of val zodanig geïrriteerd of beschadigd worden, dat deze zich vult met vocht of bloed. Indien een slijmbeurs herhaaldelijk geïrriteerd raakt kan een blijvende zwelling met vochtophoping ontstaan. De slijmbeurswand wordt dan blijvend dikker. Soms kunnen bacteriën in de slijmbeursholte binnendringen en ontstaat er een infectie.

Een slijmbeursontsteking is een vorm van reuma. Bursa is het medische woord voor slijmbeurs. Wanneer een slijmbeurs ontstoken raakt, wordt dat bursitis genoemd. Dit wordt gezien als een reumatische aandoening.

Vooral mensen boven de 30 jaar krijgen bursitis. Het is een pijnlijke aandoening. De slijmbeurzen die het meest ontstoken raken zitten in de elleboog (bursitis olecrani), de enkel (bursitis retrocalcanea), de schouder (bursae subacromialis), de heup (bursitis trochanterica) of de knie (bursitis prepattelaris). Van deze slijmbeurzen zijn de schouder, de elleboog en de knie het meest voorkomend, deze zitten op uitstekende botdelen en zijn daardoor kwetsbaarder.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor een slijmbeursontsteking. Zo kan een slijmbeursontsteking ontstaan door overbelasting (in de meeste gevallen is dat de oorzaak), het kan een symptoom zijn van een andere reumatische ziekte en soms is een infectie de oorzaak.

Symptomen

De belangrijkste kenmerken zijn pijn en stijfheid. Soms is het lichaamsdeel waarin de ontsteking zit moeilijk te bewegen. Ook kan er op die plek een zwelling te zien zijn en/of warm aanvoelen. De pijn kan uitstralen.

Behandeling

Bursitis geneest meestal met rust, gedoseerde bewegingen en het vermijden van overbelasting van het gewricht.

Bij pijn kan paracetamol genomen worden, maar als dat niet helpt kan de huisarts andere medicijnen voorschrijven. Zo werken NSAID's en COX-2-remmers zowel pijnstillend als ontstekingsremmend. Ook kan een corticosteroïde injectie gegeven worden (niet bij een bacteriële ontsteking).

Bij een kleine zwelling kan de arts de holte met een injectiespuit leegzuigen en een ontstekingsremmend middel inspuiten. Als de zwelling erg groot is of als de zwelling blijft terugkomen kan een operatie noodzakelijk zijn.

Alleen in geval van een infectie is een (acute) operatie noodzakelijk.