zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Slaapbehoefte verminderd

De behoefte aan slaap kan verminderd zijn door verschillende factoren. Een onregelmatig leefpatroon, activerende en stimulerende middelen (koffie, thee, alcohol, cocaïne), piekeren, depressiviteit en een ongunstige slaapomgeving hebben invloed op de slaap. Door al deze factoren kan de behoefte aan slaap of het slaapgevoel afnemen. Dit hoeft geen invloed te hebben op een goed functioneren overdag, maar meestal lijdt dit er wel onder.

Er kunnen verschillende problemen zijn met het slapen. Er kan sprake zijn van moeite met:

  • Het in slaap vallen: Wie meer dan een uur nodig heeft om in slaap te komen, kan uitgaan van een slaapstoornis.
  • Het doorslapen: Problemen bij het doorslapen worden als bijzonder storend ervaren. Mensen met dit probleem worden steeds wakker en hebben moeite met het opnieuw in slaap vallen.
  • Ademhalingsstoornissen tijdens de slaap: Voorbeelden hiervan zijn slaapapneu, waarbij de adem telkens kort wordt onderbroken, en snurken. De slaap is hierdoor erg licht en niet rustgevend.
  • Circadiane slaapstoornissen: Een circadiane ritmestoornis ontstaat wanneer de slaapbehoefte niet in overeenstemming is met het ritme van de circadiane klok. Het gaat hierbij om de dag-nacht cyclus die bijvoorbeeld bij werknemers in ploegendienst aanzienlijk is verstoord. Wie zonder een dergelijke reden overdag slaapt en 's nachts wakker is, lijdt vaak aan een circadiane slaapstoornis.

Slapeloosheid

Slapeloosheid of insomnie is een slaapstoornis. Er worden drie vormen van insomnie onderscheiden: men valt moeilijk in slaap, men wordt tijdens de nacht vaak wakker of men wordt te vroeg wakker. Ook kunnen meerdere vormen tegelijk voorkomen.
Zie voor meer informatie: Slapeloosheid.