zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Schouderverstijving

Inhoud

Schouderverstijving , ook wel frozen shoulder genoemd, is een aandoening van het gewrichtskapsel. Het gewrichtskapsel omgeeft het totale gewricht, is normaliter ruim en geeft daarmee een vrije beweegruimte.

Oorzaken

Verschillende oorzaken kunnen tot ontsteking, verkleving en krimpen van het gewrichtskapsel leiden, waardoor de bewegingsruimte van het schoudergewricht afneemt. Alledaagse bewegingen zoals het aandoen van een jas, zijn niet meer mogelijk en kunnen pijnlijk zijn. Vaak doet de schouder ook ´s nachts pijn.

Schouderverstijvingen ontstaan bijvoorbeeld door een ongeluk, na het lang niet bewegen van de schouder of treden zonder duidelijke oorzaak op. Diabetisch patiënten hebben een verhoogd risico op schouderverstijving.

Symptomen

Een frozen shoulder (verstijfde schouder) verloopt in 3 fasen.

  • In de eerste fase heeft men veel pijn en zal de schouder progressief verstijven. Deze fase duurt 3 tot 6 maanden.
  • In de tweede fase zal de pijn verminderen, maar de schouder verstijving blijft aanwezig. Deze fase duurt ongeveer 3 tot 6 maanden.
  • In de derde fase krijgt men progressieve versoepeling van de schouder. Uiteindelijk zal de schouder terug een vrij goede bewegelijkheid bekomen die bijna normaal is.

Behandeling

De behandeling richt zich naar de fase waarin de schouderverstijving zich bevindt en klachten bij de patiënt en zal vooralsnog conservatief plaatsvinden.

In het begin kunnen ontstekingsremmend medicamenten behulpzaam zijn.

Fysiotherapie staat centraal in de behandeling. Hierbij zijn intensieve oefeningen voor thuis van belang en deze dienen dagelijks door de patiënten uitgevoerd te worden.

Operatie
Mocht de conservatieve behandeling niet tot verbetering leiden kan het gewrichtskapsel door middel van een operatie los gemaakt worden. Hierbij wordt het kapsel middels arthroscopie losgemaakt. Korte tijd na de operatie wordt begonnen met intensieve fysiotherapie op een speciale oefenstoel. Het verblijf in het ziekenhuis duurt circa 1 week. Gedurende deze periode krijgt de patiënt intensieve fysiotherapie en krijgt instructies voor het zelfstandig oefenen. Aanvullend worden er oefeningen gedaan in een oefenbad.

Ook thuis is het van belang door te gaan met het intensieve oefenprogramma om het opnieuw verstijven van het gewricht te voorkomen.

De arbeidsongeschiktheid is afhankelijk van de lichamelijke belasting in het werk en de handigheid van de patiënt voor de duur van circa 3 tot 6 weken.