zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Reizigersziekten

Inhoud

Nederlanders die naar het buitenland reizen (waaronder migranten die hun land van herkomst bezoeken), maar ook reizigers uit andere landen die naar Nederland komen (waaronder asielzoekers en vluchtelingen), kunnen bepaalde infectieziekten met zich meenemen. Dit soort ziekten worden ook wel reizigers- of importziekten genoemd.

Eén van de gevaarlijkste ziektes die je als reiziger kunt oplopen, is malaria. Vooral in tropische landen leven muggen die met een steek malaria op mensen overbrengen. De gevaarlijkste variant kan dodelijk zijn. Een goede voorbereiding is nodig voordat men naar een risicogebied reist.In Nederland is er nauwelijks risico op malaria. In (sub)tropische landen komen wel malariamuggen voor, zoals in Afrika ten zuiden van de Sahara, in Zuid-Amerika en in Zuid-Oost Azië.

Soorten ziekten

Via een reiziger kunnen dan ziektes die normaal in Nederland niet voorkomen zich verder uitbreiden. De meest voorkomende reizigersziekten zijn malaria, hepatitis A en B, buiktyfus, hiv en tuberculose.

Ook andere aandoeningen zoals leptospirose, dengue en legionellose komen regelmatig voor bij reizigers. Ziekten als scabiës (schurft), tuberculose, malaria, mazelen en gonorroe komen veel voor bij asielzoekers.

Top vijf van reizigersziekten

  • 1. Diarree
    Diarree is het grootste ongemak onder reizigers. 73% van de zieke vakantiegangers heeft met diarree te kampen.

  • 2. Overgeven
    Overgeven staat op nummer twee. Het overkomt zo?n 22% van de zieke reizigers. Overmatig alcoholgebruik, besmet water of voedsel, te vet of te veel eten een zonnesteek er zijn vele oorzaken aan te geven voor overgeven.

  • 3. Voedselvergiftiging
    Op de derde plaats van reizigersziekten staat voedselvergiftiging. 12% van de reizigers heeft dit wel eens meegemaakt op reis.

  • 4. Huidproblemen
    7% van de reizigers heeft wel eens last van huidproblemen. Bultjes, rode plekken en andere huidirritaties en/of warmte- of zonne-uitslag komt veel voor.

  • 5. Reisziekte
    Eigenlijk de nummer 1 onder de reizigersziekten omdat ongeveer driekwart van de mensen ooit wel eens last heeft gehad van een vorm van reisziekte (wagenziekte, zeeziekte en/of luchtziekte). Iedereen kan last krijgen van reisziekte maar het meest komt het voor bij kinderen tussen de twee en tien jaar. Waarschijnlijk komt dit omdat het evenwichtsorgaan nog in ontwikkeling is.

Symptomen

Van de top 5 van reizigersziekten zijn de symptomen duidelijk. Van de ernstiger reisziekten als Malaria, Dengue, Buiktyfus en TBC volgen hier de symptomen.

Malaria: Veel mensen merken niet dat ze gestoken zijn door het kleine, geruisloze insect. Meestal krijg je een week of twee na een steek van een besmette malariamug griepachtige klachten. Je kunt koorts krijgen, moe en misselijk zijn. Andere verschijnselen zijn spierpijn, hoofdpijn en koude rillingen. Er zijn ook parasieten die passief aanwezig blijven in de lever en pas na een paar maanden actief worden en symptomen veroorzaken.

Denque (knokkelkoorts): Bij reizigers uit dengue zich meestal als griepachtige ziekte, nogal eens met plotselinge hoge koorts, soms met koude rilling die evenwel zelden ernstig verloopt. De klachten duren meestal 5 tot 7 dagen. Na de ziekte kan men nog lang last hebben van vermoeidheid, weken tot soms maanden. Uiteindelijk herstelt men. Er zijn geen medicijnen of vaccins tegen deze ziekte.
Buiktyfus: Buikpijn, hoge koorts, hoofdpijn, verwardheid, algemeen ziek voelen. Diarree (met bloed) komt wel eens voor, maar verstopping ook. Bij het lichamelijk onderzoek kunnen roseolae op de huid aanwezig zijn.

TBC:De klachten die voorkomen bij tuberculose zijn hele algemene klachten, die ook bij heel veel andere ziektebeelden kunnen optreden. Dit maakt het herkennen van de ziekte vaak lastig. De meest voorkomende klachten in het beginstadium van tuberculose zijn nachtzweten, vermoeidheid, koorts, gebrek aan eetlust en vaak gewichtsverlies. Mensen met longtuberculose hebben meestal al langere tijd hoestklachten (langer dan drie weken), en geven soms wat (bloederig) slijm op.
Zonder goede behandeling kan de patiënt echter steeds ernstiger ziek worden en uiteindelijk zelfs overlijden. Het is erg belangrijk om tuberculose tijdig te ontdekken en te behandelen.

Behandeling

Het beste is om voordat u op reis gaat informatie te verzamelen over het gebied waar u naar toegaat. Voorkomen is beter dan genezen. Vraag advies en laat u desgewenst vaccineren.

Als u na uw reis het vermoeden hebt dat u een reizigersziekte hebt opgelopen is het verstandig zo spoedig mogelijk contact te zoeken met uw huisarts. Het is belangrijk aan te geven dat u naar een risicogebied bent geweest. Zeker ook omdat veel van de reizigersziekten een algemeen ziektebeeld geven als griep, koorts etc. en uw huisarts niet automatisch checkt op reizigersziekten.