zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Ramsay-hunt syndroom

Inhoud

Het syndroom van Ramsay Hunt is een aandoening waarbij de zevende hersenzenuw ontstoken raakt als gevolg van een infectie. Het syndroom is een combinatie van herpes zoster oticus met een facialisverlamming.

Symptomen

We onderscheiden drie symptomen die in principe allemaal vrij eenvoudig vastgesteld of door de patiënt aangegeven kunnen worden. Het belangrijkste symptoom is oorpijn. Oorpijn kan natuurlijk ook gewoon wijzen op een eenvoudige en onschuldige oorontsteking, maar in combinatie met één van de andere symptomen kan het wel degelijk een duidelijk kenmerk zijn van het Ramsay hunt syndroom. Het tweede belangrijkste symptoom bij het Ramsay hunt syndroom is verlamming van de spieren in het gezicht. In bepaalde gevallen treedt ook een veranderde smaak en uitslag op. Deze uitslag bevindt zich doorgaans steeds op het gehemelte of aan het binnenoor. In zowat alle gevallen is de vaststelling van blaasjes in het oor echter voldoende om een geschikte diagnose te stellen.

Oorzaak

De oorzaak van het syndroom van Ramsay Hunt is een infectie met het varicella zoster virus. Dit is het virus wat ook waterpokken en gordelroos veroorzaakt. Het virus is meestal al in het lichaam aanwezig na het doormaken van waterpokken op jongere leeftijd. Bij het syndroom van Ramsay Hunt speelt dit virus weer op.

Behandeling

Het syndroom verdwijnt vanzelf en er kunnen pijnstillers worden geslikt om de oorpijn te verzachten. Tijdens het optreden van de verlammingsverschijnselen is het echter belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden. Een vaak voorkomend probleem is bijvoorbeeld dat het ooglid ons oog zelf niet meer kan beschermen tegen uitdrogen. Omwille van deze reden worden dan ook vaak druppels voorgeschreven die er voor zorgen dat de ogen niet uitdrogen. Bij een heel hevige oorpijn kan er door de behandelende arts ook voor worden gekozen om een injectie te geven op de plaats waar de meeste pijn zich bevindt. Een dergelijke injectie kan op zeer korte termijn zorgen voor een verlichting van de klachten.