Q-Koorts

Uitgelichte q-koorts specialisten

Vind een q-koorts specialist in uw regio

Informatie over q-koorts

Q-Koorts

Q-koorts is een infectieziekte die kan worden overgedragen van dieren op mensen, een zoönose. Deze wordt veroorzaakt door de intracellulair levende, Gram-negatieve bacterie Coxiella burnetii. De bacterie kan lang buiten de gastheer in leven blijven en ook na jaren nog dieren en mensen besmetten. De ziekte komt over de hele wereld voor. In 2013 werden 19 gevallen van Q-koorts gemeld.

Symptomen

Ruim de helft van de mensen die met de Q-koortsbacterie besmet zijn, wordt niet ziek en krijgt geen klachten. De mensen die wel ziek worden krijgen meestal griepverschijnselen:

  • enkele dagen aanhoudende koorts;
  • hoofdpijn en/of een droge hoest;
  • gloeien van de koorts en het dan ineens heel koud hebben (koude rillingen);
  • 's nachts veel zweten;
  • pijnlijke spieren en gewrichten;
  • een heel ziek gevoel;
  • Sommige mensen blijven langdurig moe.
Soms verloopt de ziekte ernstiger. Het hoesten wordt erger, met benauwdheid en pijn op de borst. Dan is er mogelijk een longontsteking. Soms is er buikpijn, met misselijkheid, braken en diarree. Dan kan de lever ontstoken zijn. Enkele mensen die besmet zijn krijgen een vorm van Q-koorts die jaren kan duren. Dit gaat om ongeveer 2 van de 100 patiënten. De klachten beginnen sluimerend en bestaan uit benauwdheid, koorts, zweten, vermoeidheid en vermageren. Meestal komt dit door een ontsteking aan de hartkleppen (endocarditis).

Besmetting

De mens kan niet alleen besmet worden door koeien, schapen en geiten, maar ook door honden, katten en vogels. Besmetting kan optreden door inademing van besmet stof van stallen, weilanden, ruwe wol en dierenhuiden, door direct contact met besmette dieren en door het nuttigen van besmette rauwe melk of onvoldoende verhitting van besmet vlees. Met name het verwaaien van ingedroogde en op weilanden uitgereden mest zou zorgen voor verspreiding van de bacteriën naar de mens. C. burnetii is zeer besmettelijk, bij cavia's is een LD50 vastgesteld van één tot tien bacteriën, dit aantal is genoeg om een mens te besmetten. Eén enkele bacterie kan dus voldoende zijn om de ziekte te veroorzaken bij gevoelige personen. De incubatietijd is gemiddeld twintig dagen maar kan variëren van 14 tot 39 dagen.

Behandeling

De behandeling van een acute besmetting gebeurt meestal met antibiotica gedurende 2 tot 3 weken. De meeste mensen herstellen binnen een tot twee weken van Q-koorts. Na de koortsperiode blijven sommige mensen nog lange tijd moe, maar uiteindelijk gaat dat over. Als u eenmaal Q-koorts hebt gehad, kunt u het jarenlang niet meer krijgen.

Q-koorts video's

Q-koorts

Q-koorts lijkt op griep, maar kan ook ernstiger verlopen. Carolien vertelt over het Q-koortsvermoeidheidssyndroom.

Angst bij paardenliefhebbers voor Q-koorts

Het is aannemelijk dat reeën, wilde zwijnen, edelherten en damherten in Nederland zijn geïnfecteerd met de bacterie die Q-koorts veroorzaakt.

Marianne Thieme verwijt kabinet

Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) verwijt het kabinet ernstige nalatigheid in het nemen van maatregelen om Q-koorts te bestrijden.