zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Pusoog

Inhoud

De oogontsteking wordt, naast de medische term conjunctivitis, ook wel bindvliesontsteking genoemd. Deze benaming maakt duidelijk wat de ontsteking precies inhoudt. Bij een oogontsteking is het bindvlies dat buiten het oogwit en aan de binnenkant van de oogleden zit, ontstoken. De ontsteking is te zien doordat het oogwit rood kleurt, door de vele bloedadertjes. Vaak gaat de ontsteking naast een rode oog gepaard met het produceren van pus/etter (wit/geel slijm). Dit is vooral te zien in de ochtend, nadat men wakker is geworden, wanneer de oogleden aan elkaar geplakt zijn. Een ontstoken oog kan ook het gevoel geven dat er iets in het oog is, of het gevoel dat het jeukt of brandt.

Oorzaken

Je kunt een ontstoken oog krijgen als een allergische reactie op een bepaalde stof (vergelijk hooikoort of make-up), maar ook een virus of een bacterie kan de oorzaak zijn. Het niet goed schoonmaken van lezen kan met zich meebrengen dat de oog reageert op de vieze lenzen door ontstoken te raken. Een andere mogelijkheid is dat je in aanraking komt met iemand die een ontstoken oog heeft.

Wat kan je zelf doen?

  • Vastgeplakte oogleden kunt u losweken met een watje of gaasje met gewoon kraanwater. Veeg van buiten richting neus.
  • Draag geen contactlenzen tot de oogontsteking is genezen.
  • Gebruik geen make-up.
  • Gebruik bescherming tegen fel las- of zonlicht.

Als u opeens slecht ziet en knipperen niet helpt of als het oog erg pijnlijk is, moet u contact opnemen met de huisarts.

Behandeling

Bindvliesontsteking veroorzaakt door een virus zal in de meeste gevallen vanzelf genezen na enkele dagen en behoeft geen verdere behandeling. Is de ontsteking veroorzaakt door een bacterie, dan zal behandeling bestaan uit oogzalf met antibiotica. Ook een ontsteking ten gevolge van een allergie gaat vaak vanzelf weg. Medicijnen voor deze allergie kunnen ook helpen een oogontsteking te voorkomen of te genezen.