zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Purpura senilis

Inhoud

Purpura zijn purperkleurige of roodbruine vlekken net onder de huid die het gevolg zijn van kleine bloeduitstortingen van de huid of slijmvliezen.

Purpura senilis zijn onderhuidse bloeduitstorting(en) die veelal voorkomen bij ouderen. Op alle plaatsen van het lichaam, maar doorgaans het meest op benen, onderarmen en de rug van de handen, kunnen roodbruine of purperachtige vlekken voorkomen die soms wel 5 cm in doorsnee groot zijn. Het komt voornamelijk voor op de aan zon blootgestelde huid.

Ze zijn echter onschuldig van aard, een bezoek aan de huisarts is niet nodig.

Oorzaken

De oorzaak is naar alle waarschijnlijkheid de afname van de kwaliteit en dikte van de huid. Vooral de elasticiteit van de huid kan in de loop der jaren afnemen.

De eigenlijke oorzaak van de vlekken is een onderhuidse bloeding. Omdat het bloed geleidelijk aan wordt geabsorbeerd, blijft het lekken doorgaan, waardoor de vlekken niet gemakkelijk verdwijnen.

Andere oorzaken van purpura:

  • aandoeningen van de bloedplaatjes;
  • vasculitis (ontsteking van de wanden van de bloedvaten): zoals bij de aandoening Henoch-Schönlein purpura;
  • bepaalde bloedstollingsstoornissen.

Symptomen

Soms is purpura senilis niet direct te herkennen omdat het van zeer mild tot ernstig kan voorkomen. Er ontstaan kleine bloedinkjes in de huid, zichtbaar als rode tot paarsrode vlekjes die onder de huid verschijnen. Wanneer je op deze vlekjes duwt verdwijnen ze niet. De vlekjes kunnen spontaan ontstaan en spontaan weer verdwijnen.

Ze kunnen op alle plaatsen van het lichaam voorkomen, maar doorgaans het meest op benen, onderarmen en de rug van de handen, kunnen roodbruine of purperachtige vlekken voorkomen die soms wel 5 cm in doorsnee groot zijn.

Behandeling

Het lichaam is prima in staat om de bloedinkjes zelf op te ruimen. Dit gaat niet van de een op de andere dag, het lichaam heeft hier meeste enkele weken voor nodig. Het wordt vaak gezien als ouderdomskwaal.