zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Priapisme

Inhoud

Priapisme is een aandoening die wordt gekenmerkt door het hebben van een langdurige en vaak pijnlijke erectie die zonder seksuele prikkels ontstaat.

Het is een probleem in de zwellichamen van de penis. Het uiteinde van de penis (de eikel) blijft hierbij zacht. Het ontstaat veelal in de nacht of vroege ochtend.

Het is een zeldzame aandoening die met een verscheidenheid aan oorzaken op elke leeftijd kan optreden. In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door bijwerkingen van medicijngebruik.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaken in Nederland zijn: zelfinjectietherapie met te hoge doses (bij patiënten met een erectiestoornis), hematologische aandoeningen en bijwerkingen van medicatie. Bepaalde antidepressiva en medicijnen voor de bestrijding van geestelijke aandoeningen kunnen priapisme als bijwerking hebben.

Bij mannen met erectieproblemen kunnen de voorgeschreven medicijnen priapisme veroorzaken.

Een aantal andere, minder voorkomende oorzaken van priapisme zijn bijvoorbeeld een kwetsuur aan de ruggegraat of aan de geslachtsdelen, koolstofmonoxidevergiftiging, het overdadig gebruik van marihuana of cocaïne, en in zeldzame gevallen kan priapisme in verband gebracht worden met kankers die de penis aantasten en een normale doorstroming van het bloed verhinderen.

Symptomen

Langdurige erectie van de penis zonder dat de persoon seksueel opgewonden is.

Behandeling

De behandeling van priapisme is afhankelijk van de duur van de klachten.

Bij Priapisme korter dan 4 uur, wordt het advies gegeven om pijnstillers in te nemen tegen de pijn en proberen te plassen. Ook kan het nemen van een warm bad soms voldoende zijn om de klachten te verhelpen of juist door ijscompressen op het gebied tussen het scrotum en de anus.

Bij Priapisme langer dan 4 uur, zal de huisarts doorverwijzen naar een uroloog.

Als priapisme niet behandeld wordt, kan blijvende impotentie ontstaan, doordat het erectiele weefsel in bindweefsel overgaat.