zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Postpartum depressie

Inhoud

Wereldwijd krijgt 50 tot 70% van de vrouwen te maken met kraamtranen ook wel babyblues genoemd. Deze ontstaan meestal tussen de derde en vijfde dag en zijn na twee weken over.
Ze hebben ook een functie: ze laten de borstvoeding stromen.
Ze gaan gepaard met: spontane huilbuien, prikkelbaarheid, labiliteit, slapeloosheid.

Behandeling: gaat in principe vanzelf over, aandacht voor de kraamvrouw, rust, gezonde voeding en aandacht zijn belangrijk.

Postpartum depressie

Een postpartum depressie kan ontstaan binnen een maand na de bevalling tot wel een jaar daarna.
En verwaarloosde postpartum depressie kan er voor zorgen dat deze zelfs jaren kan aanhouden.
Er is sprake van een postpartum depressie als de vrouw twee weken, meerdere dagen per week gedurende het grootste gedeelte van de dag depressief is.
Stoppen met borstvoeding kan een postpartum depressie veroorzaken, evenals het weer beginnen met werken.
Bij een postpartum depressie kan er sprake zijn van psychotische verschijnselen, maar dit is geen psychiatrische ziekte. Een postpartum depressie wordt vaak een ziekte van verlies genoemd en je verliest je gevoel van geluk,, veiligheid en zelfvertrouwen. Het behoort tot de reactieve depressies en dat betekent in reactie op de geboorte. Je kunt een postpartum depressie ook krijgen na een miskraam, abortus, vroeggeboorte, zware bevalling, als er sprake is van pre eclampsie of het helpp syndroom. Je kunt bij een postpartum depressie wel psychotische verschijnselen krijgen, maar het is geen psychiatrische ziekte. Het gaat dus niet over op een kraambedpsychose.

Oorzaken Postpartum depressie

Zowel een verstoorde schildklierwerking als een verstoorde hormoonhuishouding kunnen een oorzaak zijn. Ook de vitamine en mineralen huishouding is van invloed.
Erfelijkheid kan een rol spelen.
Een te hoog verwachtingspatroon, geen realistisch beeld hebben van wat moeder (ouder) schap inhoudt, altijd aardig gevonden willen worden, perfectionisme etc.

Behandeling

Raadpleeg altijd een arts. Laat een bloed en schildklieronderzoek doen. Er moet worden uitgesloten dat er een lichamelijke oorzaak is of vitamine en mineralen gebrek. Er moet worden gekeken of er sprake is van een tekort aan vitamine B6 en B12, ijzer en vitamine D.
De arts kijkt wat nodig is en schrijft meestal medicatie voor die bestaat uit anti antidepressiva en slaapmiddelen. Ook hormonen kunnen helpen( progesteron).

Steun en begrip van de omgeving is belangrijk voor de vrouw. De klachten moeten serieus genomen worden.
Gedragstherapie, coaching of counseling kan helpen bij een postpartum depressie.
Het is belangrijk om negatieve gedachten te leren ombuigen naar positieve gedachten en gedrag. Leren de situatie anders te benaderen kan helpen. Mindfulness kan helpen te leren leven in het hier en nu en te accepteren wat er is. Dit wordt vaak gegeven door sommige psychologen of speciaal opgeleide coaches. Kijk wat bij je past. Het is belangrijk te bewegen, iedere dag naar buiten te gaan en niet op de bank te blijven hangen. Lekker iedere dag naar buiten ook al heb je geen zin.

Postpartum psychose- Kraambedpsychose

Een postpartum psychose wordt ook kraambedpsychose genoemd. Jaarlijks krijgen 180 tot 200 vrouwen hiermee te maken. Dat is 1 a 2 op de 1000.
Bij een kraambedpsychose is sprake van een psychiatrisch ziektebeeld. Dit kan iedere vrouw overkomen. Het immuunsysteem is ontregeld. Ook erfelijke aanleg of het hebben van een bipolaire stoornis kan een kraambedpsychose veroorzaken. Deze kraambedpsychose ontstaat meestal acuut tussen de zevende en de tiende dag tot vier weken na de bevalling. Een kraambedpsychose kan overgaan in een postpartum depressie. ( dit zie je vaak gebeuren).

Symptomen postpartum psychose

 • Wantrouwen
 • Stemmen horen
 • Hallucinaties
 • Eenzaamheid
 • Verwardheid
 • Wanen
 • Angsten

Behandeling postpartum psychose

De behandeling bestaat uit het geven van medicatie

 • Lithium
 • Slaapmedicatie
 • Antipsychotica
 • Gesprekken met een psychiater en/ of gespreksgroepen
 • Gestructureerd dagritme
 • Ondersteuning wordt geboden bij de verzorging van de baby en het huishouden
 • Bezoek moet tot een absoluut minimum worden beperkt

De moeder moet meestal worden opgenomen op een Paaz afdeling, meestal kan de baby hier niet mee. Belangrijk is dat moeder en kind niet gescheiden worden, maar dit is niet overal mogelijk. In het Erasmus MC in Rotterdam, in Woerden en in Apeldoorn mogen de kinderen bij de moeder blijven. Er is gespecialiseerde zorg nodig die zowel voor moeder als kind kan zorgen. Dit is helaas niet overal te realiseren. Blijft de moeder wel thuis dan moet er steeds iemand bij haar zijn en ze
mag niet alleen gelaten worden met de baby.

De invloed van een kraambedpsychose en postpartum depressie op het kind

De moeder en kind binding kan verstoord raken. Hierdoor ontwikkelt het kind zich minder goed. Deze kinderen hebben vaker last van psychosociale stoornissen, zowel internaliserend (depressies etc) als externaliserend (ADHD, agressief gedrag etc).
De problemen kunnen tot ver in de puberteit het leven van het kind beïnvloeden.
Door op tijd te anticiperen hierop en gebruik te maken van moeder en kind interventie kan veel leed worden voorkomen. Maar vooral een goede voorlichting is en blijft belangrijk. Een realistische kijk op het moeder(ouder) schap.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: D. ten Kate-Sebrechts - Postpartum deskundige