zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Plasstoornis (operatiegevolg, verwonding)

Inhoud

Onder normale omstandigheden is het mogelijk je plas gedurende enige tijd op te houden. Op het toilet kan door samenwerking tussen verschillende spieren de blaas via de urethra (de urinebuis) worden geledigd. Door sommige gebeurtenissen (een operatie, een verwonding, een tumor of infectie) kan een verstoring in de regulatie van dit proces ontstaan.

Bekkenbodemoperaties

Alhoewel bekkenbodemoperaties soms als doel hebben ongewild urineverlies te verminderen, treedt soms ongewild urineverlies op als complicatie van een verzakkingsoperatie. Het is niet duidelijk waardoor deze complicatie ontstaat, en het is dus ook niet altijd te voorkomen. Het urineverlies is meestal niet ernstig. In uitzonderingsgevallen ontstaat ernstig urineverlies na een verzakkingsoperatie.

Operatie aan de prostaat

Mannen kunnen na een operatie last krijgen van inspanningsincontinentie, bijvoorbeeld als de prostaat (deels) is verwijderd. U verliest dan urine bij activiteiten zoals hoesten, tillen, vrijen, sporten en lachen. Maar ook bij onverwachte bewegingen kunt u urine verliezen. Meestal herstelt dit binnen zes weken.

Behandeling

Bij bekkenfysiotherapie leert u om de spieren van de bekkenbodem bewust te gebruiken. U kunt de bekkenbodemspieren zelf niet zien. Dat maakt het misschien moeilijk om ze goed te gebruiken en te oefenen. De bekkenfysiotherapeut helpt u hierbij. Hiervoor zijn allerlei oefeningen mogelijk.

Bekkenfysiotherapie is zinvol bij onder andere:

  • bij ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
  • als u vaak heel nodig moet plassen en/of ontlasten, wat u bijna niet tegen kunt
    houden;
  • als u zeer vaak moet plassen en/of ontlasten;
  • als u niet goed uit kunt plassen of moeite heeft met de ontlasting (het voelt
    bijvoorbeeld alsof er ontlasting achterblijft in de darmen);
  • bij een verzakking van de blaas, de baarmoeder of de darmen;