zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Pityriasis versicolor

Inhoud

Pityriasis versicolor is een onschuldige beschadiging van de huid.

Deze beschadiging wordt veroorzaakt door een bepaalde gist (Malassezia furfur). De schimmel komt bij veel mensen op de huid voor maar de meeste mensen hebben hier geen last van. Bij sommige mensen kan de gist echter de bovenste laag van de huid beschadigen, dit noemt men 'gist-overgroei'. Aangezien deze gist-overgroei een voorkeur heeft voor een vette huid (ook wel talgrijke huid genoemd) komt pityriasis versicolor vooral op die lichaamsdelen voor. Die talgrijke plekken zijn o.a. het behaarde hoofd, de bovenkant van het lichaam en in de lichaamsplooien. Waarom de gist bij sommige mensen wel aanleiding geeft tot duidelijke huidafwijkingen is niet geheel duidelijk.

Na de genezing van pityriasis versicolor zijn de lichte of donkere vlekjes nog lange tijd te zien. Over het algemeen zullen de vlekken in de zomer of na ongeveer een half jaar vanzelf verdwijnen. Pityriasis versicolor kan altijd weer terugkomen.

Het is geen besmettelijke ziekte.

Oorzaken

Vooral jong volwassenen krijgen pityriasis versicolor.

Je krijgt het sneller als:

  • het vochtig is;
  • het warm is;
  • je een vette (talgrijke) huid hebt.


Pityriasis versicolor komt daarom meer voor in landen waar het warm en vochtig is. In Nederland beginnen de klachten vaak in de zomer. Als de huid bruiner is zijn de veranderingen van de huid beter te zien.

Symptomen

Typisch voor pityriasis versicolor zijn een tot enkele centimeters grote plekken, die vooral op borst en rug zijn gelokaliseerd. De plekken zijn doorgaans minder gepigmenteerd dan de niet aangedane huid, vooral bij gepigmenteerde of door de zon gebruinde huid. Dit komt omdat door de gistinfectie de werking van de pigmentcellen gedeeltelijk blokkeert.

Bij mensen met een lichte huidskleur zie je lichtbruine of roodbruine vlekken met een fijne schilfering, bij mensen met een donkere huidskleur zijn het juist vlekken die er witter uitzien dan hun huid. De vlekken zijn niet allemaal even groot.

De vlekken zijn vooral te zien op de bovenkant van het lichaam en de bovenarmen.Aan de rand van de vlekken is een heel fijne schilfering te zien. Soms wordt de schilfering pas duidelijk als de huid iets wordt opgerekt. De vlekken kunnen zich ook uitbreiden naar de onderarmen en de bovenbenen. Het ziet er niet mooi uit en soms jeukt het een beetje.

Behandeling

Meestal wordt een crème of gel voorgeschreven die eenmaal per dag gedurende minimaal twee weken op de plekken moet worden gesmeerd (bijvoorbeeld ketoconazol-crème/gel of ciclopirox-crème).

Eventueel kan er ook een vloeistof worden gegeven die één of meerdere dagen per week op de plekken moet worden gesmeerd (bijvoorbeeld seleensulfide suspensie).

Als er heel veel plekken zijn of wanneer de pityriasis versicolor regelmatig terugkeert, kan pityriasis versicolor worden behandeld met medicijnen (itraconazol capsules).