zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Pelvic inflammatory disease

Inhoud

Pelvic inflammatory disease (PID)is een ontsteking in het kleine bekken ten gevolge van verspreiding van micro-organismen(in 60% van de gevallen een seksueel overdraagbaar micro-organisme) vanuit de vagina en de baarmoederhals naar het baarmoederslijmvlies, de eileiders en het omliggende gebied.

Pelvic inflammatory disease begint gewoonlijk in de baarmoederhals en baarmoeder. Vaak zijn beide eileiders geïnfecteerd, hoewel de symptomen aan één kant ernstiger kunnen zijn.

Het littekenweefsel dat na de bacteriële infectie achterblijft kan de eileiders volledig afsluiten waardoor de eicel de baarmoeder niet kan bereiken. Dit kan twee gevolgen hebben: onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Vrouwen die Pelvic inflammatory disease hebben doorgemaakt, hebben een zes tot tien keer zo groot risico van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een dergelijke zwangerschap is levensbedreigend voor de vrouw, terwijl de foetus niet levensvatbaar is.

Oorzaken

Als mogelijke oorzaken van Pelvic inflammatory disease zijn seksueel overdraagbare aandoeningen (zoals gonorroe en chlamydia), virussen, de natuurlijke flora van de vagina of een sluimerende infectie elders in het lichaam, aan te wijzen. Ook kunnen ingrijpende gebeurtenissen zoals een bevalling, een abortus, een operatie van de voortplantingsorganen of het bekken, of een inwendig voorbehoedsmiddel PID veroorzaken.

Symptomen

Pelvic inflammatory disease veroorzaakt meestal cyclische symptomen die voorkomen aan het einde van de menstruatie of enkele dagen daarna.

Bij één of meer van de volgende symptomen, zou er sprake kunnen zijn van PID:

  • pijn onder in de buik
  • abnormale afscheiding
  • koorts (temperatuur boven de 38°C)
  • pijn bij het vrijen
  • opdrukpijn van de cervix bij vaginaal toucher/gynaecologisch onderzoek
  • gevoelige adnexa bij vaginaal toucher/gynaecologisch onderzoek
  • tussentijds bloedverlies en contactbloedingen.

Behandeling

Er wordt meestal zo snel mogelijk met antibiotica gestart. Vaak geeft men twee verschillende antibiotica om het meeste effect te bereiken tegen diverse organismen.

Opname in het ziekenhuis is noodzakelijk als de infectie niet binnen 48 uur verbetert, als de symptomen ernstig zijn, indien de patiënt zwanger kan zijn of als er een abces wordt ontdekt. Bij een abces is een operatie noodzakelijk.

Totdat de antibioticakuur is afgemaakt dient de vrouw zich te onthouden van geslachtsgemeenschap (alle recente seksuele partners van de patiënt moeten onderzocht worden en bij een eventuele infectie behandeld worden). Als Pelvic inflammatory disease direct wordt gediagnosticeerd en behandeld, is de kans op volledig herstel groter.