zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Peesplaatontsteking

Inhoud

De officiële naam voor een peesplaatontsteking is plantaire fasciitis of fasciitis plantaris. Fascia betekent bindweefsel.

De Plantar Fascia is de peesplaat (of vezelband) onder de voet dat vanaf het hielbot tot de tenen doorloopt. Bij zware belasting van de voet heeft het peesblad veel te verduren. Door overbelasting kan dit peesblad kleine scheurtjes oplopen waardoor een ontsteking kan ontstaan. De ontsteking bevindt zich op het aanhechtingspunt van de peesplaat en het hielbot (calcaneus). Soms ontstaat er tevens botaansporing - een zogenaamde hielspoor.

Een peesplaatontsteking komt erg vaak voor bij mensen boven de vijftig jaar maar ook bij jongere mensen met een staand beroep of mensen die veel aan hardlopen doen.

Oorzaken

Een peesplaatontsteking wordt meestal veroorzaakt door een te grote trekkracht aan de aanhechting van de peesplaat onder de voet. Dit kan ontstaan door afwijkingen in de voetstand of door gebruik van verkeerde schoenen. Ook door het lopen op ongelijkmatig of hard terrein, kan een peesplaatontsteking ontstaan.

Mensen met een doorgezakte voet hebben een grotere kans op een peesplaatsontsteking omdat de peesplaat op die manier te ver opgerekt wordt tijdens het lopen. Ook mensen met overgewicht lopen meer kans op het krijgen van een peesplaatontsteking.

Symptomen

De symptomen van een peesplaatontsteking zijn hetzelfde symptomen als bij hielspoor.

Kenmerkende klachten zijn:

  • Een scherp gelokaliseerde, messscherpe pijn aan de binnenzijde van de hiel;
  • Pijn bij belasting; ontlasting of rust geeft vrijwel direct vermindering van de pijn.


De pijn is meestal 's ochtends bij het opstaan het ergst. Ook na een periode van rust kan er extra last ontstaan. Dit komt doordat de peesplaat tijdens rust korter. Bij inspanning wordt de peesplaat vervolgens weer opgerekt waardoor er meer spanning op komt te staan.

Behandeling

Over het algemeen kan gezegd worden dat gedoseerde rust, onbelast oefenen, koelen, rekken en het dragen van goed, stevig schoeisel de klachten verminderen.

Een aantal tips:

  • Bij pijn en zwelling geeft 'ijsmassage' vaak verlichting. Masseer de pijnlijke plaats met een smeltend ijsblokje gedurende 5 tot 8 minuten enkele malen per dag;
  • Voetzoolmassage of rollen van de voet over een blikje ontspant de peesplaat en de spieren in de voet;
  • Zorg dat de voet optimaal ondersteund wordt. Draag stevige schoenen met eventueel een podotherapeutische zool;
  • Het is verstandig om tijdelijk gebruik te maken van een schokdempende hakverhoging.