Paratyfus

Uitgelichte paratyfus specialisten

Vind een paratyfus specialist in uw regio

Informatie over paratyfus

Algemene informatie

Paratyfus is een besmettelijke darminfectie die veroorzaakt wordt door een bacterie (Salmonella paratyphi type A, B of C). Paratyfus is zeer verwant aan buiktyfus. Paratyfus wordt overgedragen door het eten of drinken van met deze bacteriën besmet voedsel of water. Het komt op dat voedsel of in dat water terecht door besmetting met fecaliën van (menselijke of dierlijke) dragers van de bacterie. Vanuit de darm kan de bacterie zich ook verder in het lichaam verspreiden. Paratyfus is een meldingsplichtige ziekte groep B2 (Laboratorium en de arts melden dit aan de GGD). In Nederland worden circa twaalf gevallen per jaar gemeld, de meeste (85%) zijn afkomstig vanuit het buitenland. De ziekte kan zeer ernstig verlopen. De ziekte komt in ieder geval (hoog)endemisch voor onder de lokale bevolking van de meeste landen in Centraal en Zuid-Amerika, in Afrika, en in Zuid- en Zuidoost-Azië.

Oorzaken

De ziekte komt bijna alleen voor in het buitenland en dan in gebieden met minder goede hygiënische omstandigheden. De bacterie zit in ontlasting, urine en bloed van mensen die besmet zijn. In Nederland kan besmetting optreden via bijvoorbeeld het contact met een besmette toiletbril of andere (gebruiks)voorwerpen. In het buitenland kan besmetting ook plaatsvinden door het eten van besmette rauwe groenten en fruit, melkproducten, rauwe schelpdieren en ijs en door het drinken van besmet water. Zolang de bacterie in de ontlasting voorkomt, kunnen patiënten anderen besmetten, ook al zijn er geen ziekteverschijnselen. Mensen bij wie het immuunsysteem niet goed werkt, zoals bij HIV, mensen die maagzuurremmers gebruiken en mensen met chronische darmaandoeningen zijn gevoeliger voor het krijgen van paratyfus.

Symptomen

De ziekte begint met buikpijn, misselijkheid, koorts en diarree, soms met bloed en slijm. Soms zijn er ook andere verschijnselen zoals lusteloosheid, roze vlekjes op de romp en hoofdpijn of zelfs een bloedvergiftiging. Na besmetting met de bacterie kunnen al na één dag darmklachten optreden. Het duurt 1 tot 3 weken voordat de andere ziekteverschijnselen ontstaan. Na het doormaken van de besmettelijke darmziekte kan er bescherming tegen de ziekte ontstaan. Toch kunnen mensen de ziekte meerdere keren krijgen als gevolg van andere typen bacteriën.

    Symptomen:
  • diarree, soms met bloed of slijm of verstopping;
  • Koorts;
  • Buikpijn;
  • Ziek gevoel;
  • Hoofdpijn.

Behandeling

De ziekte geneest meestal zonder medicijnen. Alleen in ernstige gevallen wordt antibiotica gegeven. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk om voldoende te drinken en zout en suiker binnen te krijgen: thee, water, bouillon en/of suikerzoutoplossing (ORS).

Paratyfus video's

Paratyfus

Uitleg over Paratyfus, ofwel Typhoid Fever (Engelstalig).