zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Papilloom

Inhoud

Papilloom is een goedaardige borstafwijking. In de hoofdmelkgangen, net onder de tepelhof, komen soms kleine gezwellen voor die papillomen worden genoemd. Soms produceren ze geel of donkerbruin vocht, of veroorzaken ze een ingetrokken tepel.

Wanneer een Papilloom veel klachten veroorzaakt, kan deze melkgang operatief worden verwijderd (microdochectomie).

Oorzaken

De oorzaak van een Papilloom is niet bekend. Ook zijn er geen risicofactoren voor het ontwikkelen van een borst-kanaal papilloma aan te wijzen.

Het komt met name voor bij vrouwen tussen de dertig en vijftig jaar.

Symptomen

Een papilloom kan de oorzaak van (bloederig) tepelvocht zijn. Heel soms is een papilloom voelbaar. Ook kan het een ingetrokken tepel veroorzaken.

De diagnose kan worden gesteld met mammografie, echografie en een biopt. Ook kan met behulp van ductoscopie en weefselonderzoek de diagnose gesteld worden.

Behandeling

Soms is een papilloom zo klein dat deze door de biopsie zelf al verwijderd is. Indien de diagnose met ductoscopie verkregen wordt, kan het papilloom vaak direct verwijderd worden.

Bij veel last (en bij bloederige afscheiding) kunnen deze melkgangetjes operatief (microdochectomie)worden verwijderd. Onder de tepelhof wordt dan een klein sneetje gemaakt en het melkgangetje wordt dan verwijderd. Het verwijderen van alle tepeluitgangetjes heet conusexcisie, hierbij wordt het gebied achter de tepel verwijderd.