zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Oververmoeidheid

Vermoeidheid (of moeheid) is een staat van lichaam en geest waarbij een persoon zich verminderd in staat voelt activiteiten te ondernemen en zich slaperig voelt.

Omdat bij vermoeidheid het concentratie- en reactievermogen afneemt, is een moe persoon niet optimaal in staat activiteiten uit te voeren die constante concentratie en/of reactievermogen vereisen, zoals het besturen van een voertuig.

Oorzaken

Het is soms moeilijk om precies te zeggen wat nou precies het probleem is, aangezien er verschillende oorzaken zijn voor oververmoeidheid. Oorzaken kunnen zijn:

  • Lichamelijke oorzaken: bijvoorbeeld diabetes, niet goed functioneren van de schildklier of bloedarmoede.
  • Psychische oorzaak: de twee meest voorkomende psychische redenen achter oververmoeidheid zijn stress en depressie.
  • Manier van leven: Doordat mensen weinig tijd voor zichzelf nemen en zich zowel lichamelijk en mentaal niet optimaal conditioneren bouwt de vermoeidheid steeds meer op, het stapelt zich uiteindelijk op tot oververmoeidheid. Het drinken van alcohol, gebruiken van drugs, te weinig lichamelijke beweging, en ongezond eten zijn allemaal oorzaken van toenemende vermoeidheid.

Behandeling

Het is belangrijk de oorzaak van deze vermoeidheid te achterhalen om er gericht iets aan te kunnen doen. Breng daarom bij aanhoudende, abnormale vermoeidheid een bezoekje aan uw huisarts. Doe dit zeker als u ook nog andere lichamelijke klachten hebt, zoals gewichtsverlies, verlies aan eetlust, buikpijn of een veranderde stoelgang. Is er een lichamelijke oorzaak, dan zal deze moeten worden behandeld om de vermoeidheid te overwinnen.