zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Overbeharing

Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar soms gecombineerd.

Hypertrichose
Hypertrichose is bovenmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.

Hirsutisme
Bij vrouwen kan haargroei optreden op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen: hirsutisme. Veel haar verschijnt dan op plekken waar vrouwen gewoonlijk alleen donshaar hebben: op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei normaal.

Oorzaken

Hirsutisme is meestal erfelijk bepaald. Het is normaal dat bij vrouwen een geringe hoeveelheid mannelijke hormonen in het bloed aanwezig is. Als de mannelijke hormonen te veel zijn toegenomen, worden de haarzakjes gestimuleerd tot het vormen van stugge, donkere haren. Dit gebeurt op plaatsen waar de haarzakjes gevoelig zijn voor mannelijke hormonen, zoals in de snor- en baardstreek, op de borst, de rug, de buik en de bovenbenen.
Het is ook mogelijk dat in deze gebieden haargroei optreedt, zonder dat de mannelijke hormonen in het bloed zijn toegenomen. Waarschijnlijk komt dit door een verhoogde gevoeligheid van de haarfollikels voor deze hormonen.
De aanmaak van mannelijke hormonen vindt plaats in de eierstokken en in de bijnieren.

Bij hirsutisme kan sprake zijn van een overmatige aanmaak van mannelijke hormonen in de eierstokken. Dit wordt het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) genoemd.
Bij het PCOS hebben vrouwen naast hirsutisme ook een onregelmatige menstruatie en bovendien kan het gepaard gaan met ongewenste kinderloosheid, overgewicht en diabetes mellitus (suikerziekte).
Soms kan een toegenomen aanmaak van mannelijke hormonen bij vrouwen berusten op ziekten en tumoren van de bijnieren.
Hirsutisme kan ook door geneesmiddelengebruik ontstaan. Stoppen met de betreffende medicijnen leidt dan over het algemeen tot het verdwijnen van de overmatige beharing.

Behandeling

Zowel bij fysiologische hypertrichose als bij hirsutisme wordt de overbeharing vaak als cosmetisch storend ervaren. Er zijn verschillende manieren om de (over)beharing te bestrijden.
Tijdelijk ontharen

  • scheren
  • waxen
  • ontharingscremes

Permanente ontharing

  • laser:
    het is mogelijk om met laser (donkere) haren te verwijderen. Het principe van deze behandeling is dat zeer zuiver licht met grote energie op de huid gericht wordt. Het licht wordt alleen opgenomen door pigmentcellen en gaat dus vrijwel ongestoord door de niet-gepigmenteerde huidcellen heen. Wanneer het licht de gepigmenteerde haarworteltjes bereikt wordt het licht omgezet in warmte.
    De cellen van de haarwortel worden eigenlijk kort ?gekookt?. Dit koken gaat zo snel dat de huidstructuren om de haarwortel heen niet beschadigd raken.
    De haarwortel raakt zo beschadigd dat de haar niet meer kan groeien. Als de haarwortel niet geheel verwijderd is kan er nog wel een zeer dun, niet gepigmenteerd haartje, ontstaan. Dit is cosmetisch meestal niet storend.
    Omdat haren in een cyclus groeien is slechts een deel van de haren in de groeifase. Alleen in de groeifase is de haarwortel gevoelig voor de laser. Daarom zal altijd een minimum van 3 behandelingen nodig zijn voor een optimaal resultaat. Meestal is ook een jaarlijkse 'touch-up' behandeling nodig.
  • electrische epilatie:
    voor donkere haren is electrische epilatie, na de ontwikkeling van lasers, een achterhaalde therapie. Omdat laser niet werkt bij hele blonde haren kan voor deze specifieke groep haren electrische epilatie wel nuttig zijn.