Uitgelichte oorsmeer specialisten
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
Maassluis,
Zuid-Holland
Emmen,
Drenthe
Den Haag,
Zuid-Holland
Vind een oorsmeer specialist in uw regio
Informatie over oorsmeer
Oorsmeer
De gehoorgang van volwassen personen is ongeveer 2,5 cm lang en eindigt bij het trommelvlies. De gehoorgang heeft de vorm van een koker, is gemiddeld 1 cm in doorsnede en is bekleed met huid. Onder de dunne huid van de gehoorgang ligt kraakbeen. Dit kraakbeen loopt door tot in de oorschelp, dat aan de schedel vastzit. Dieper in de gehoorgang is de huid nog dunner, daaronder ligt bot. In het buitenste deel van de gehoorganghuid groeien haartjes. Hier bevinden zich ook de talg- en oorsmeerklieren. Oorsmeer wordt gemaakt door 1000 tot 2000 oorsmeerklieren die in het buitenste deel van de gehoorgang zitten. Oorsmeer is samengesteld uit een mengsel van talg, haartjes, keratine (bestanddeel van huid) en afgestoten huidschilfers. De samenstelling kan droog of vochtig zijn. De meeste Nederlanders hebben een vochtig type oorsmeer.
De functie van oorsmeer
Oorsmeer heeft de volgende functies:
- Zorgt ervoor dat de zuurgraad in het oor goed blijft waardoor het oor beschermd wordt tegen infecties door schimmels en bacteriën.
- Verzorgt en beschermt de huid in de gehoorgang tegen vuil en stof.
- Transporteert huidschilfers en vuil naar buiten.
Hoe reinigt het oor zich?
De gehoorgang reinigt zich op verschillende manieren:
- Vers smeuïg oorsmeer droogt in en wordt korrelig. Deze korreltjes vallen uit de gehoorgang.
- De huid van de gehoorgang groeit langzaam vanaf het trommelvlies naar de uitgang van de gehoorgang. Op die manier transporteert het oorsmeer naar buiten (vergelijk het met een gletsjer).
- Tijdens het kauwen, gapen en praten, masseert het kaakgewricht het oorsmeer naar buiten.
Hoe verwijdert u zelf oorsmeer?
Alleen oorsmeer dat in de opening van de gehoorgang zichtbaar is, mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstaafje. Zorg er altijd voor, dat een deel van het wattenpluimpje zichtbaar blijft. Als u het wattenpluimpje niet aan de buitenkant ziet dan zit het staafje te diep. U kunt ook een tissue om uw pink doen en de gehoorgang zover reinigen als uw pink in uw oor past. Zorg wel voor een korte nagel
Verwijderen van oorsmeer door een arts (oortoilet)
Een huisarts spuit het oor meestal uit met water. De KNO-arts maakt een gehoorgang meestal schoon met behulp van een microscoop en speciale, kleine instrumentjes. Uitspuiten Uitspuiten gebeurt met water op lichaamstemperatuur. De arts of verpleegkundige spuit het water zachtjes in de gehoorgang. Als het water weer uit het oor loopt, dan komt het oorsmeer vanzelf mee. Het uitspuiten duurt enkele seconden. Meestal komt de prop in één keer naar buiten. Soms zit het oorsmeer erg vast waardoor het niet meteen naar buiten komt. Dan is het nodig om een paar dagen slaolie, olijfolie of babyolie in het oor te druppelen. De prop verweekt dan en kan dan makkelijker uit het oor gespoten worden. Uitspuiten doet geen pijn. Als u wel pijn heeft dan is het belangrijk dat u dat direct meldt. Het oor kan dan beschadigd zijn. Het uitspuiten van een gehoorgang is niet toegestaan als:
- u een gaatje in het trommelvlies (perforatie) heeft;
- u in het verleden een gaatje in het trommelvlies had;
- u een loopoor heeft, (pusuitvloed) bij een gehoorgangontsteking;
- u een ooroperatie heeft ondergaan om een gaatje in het trommelvlies dicht te maken.
Oorsmeer video's
Oren uitspuiten
Oren kunnen zo verstopt zitten met oorsmeer, dat zij even uitgespoten moeten worden.