Uitgelichte oorpijn specialisten
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
Maassluis,
Zuid-Holland
Emmen,
Drenthe
Den Haag,
Zuid-Holland
Vind een oorpijn specialist in uw regio
Informatie over oorpijn
Oorpijn
Bij oorpijn is er meestal sprake van een ontsteking. Bij kinderen met oorpijn is bijna altijd het middenoor ontstoken. Bij volwassenen wijst oorpijn meestal op een ontsteking van de buitenste gehoorgang. De algemene klachten zijn pijn, tijdelijk gehoorverlies, oorsuizing en jeuk. Soms kunnen ook een aantal bijverschijnselen optreden zoals braken, hoge koorts, pusafscheiding en zelfs diarree. Overigens vertonen niet alle vormen van oorpijn deze symptomen.
Oorzaken
Bij oorpijn moet onderscheid gemaakt worden tussen een ontsteking van het uitwendige oor en een ontsteking van het middenoor. Uitwendige oorontsteking Een ontsteking van het uitwendige oor, dit is het gedeelte vóór het trommelvlies, ontstaat meestal door de aanwezigheid van vocht, waarin zich bacteriën of schimmels hebben ontwikkeld (natte variant). Ook kan er eczeem aanwezig zijn of kunnen door peuteren of te veel reinigen irritaties optreden, die jeuk en pijn tot gevolg hebben. In sommige gevallen zijn deze klachten vergelijkbaar met een huidinfectie (droge variant). Middenoorontsteking Een ontsteking van het middenoor begint meestal met een verkoudheid. Dan zwelt het slijmvlies van de neus-/keelholte op. Hierdoor kan de verbinding tussen neus-/keelholte en middenoor (de buis van Eustachius) dichtgaan. Het middenoor is dan afgesloten. Virussen of bacteriën in het middenoor kunnen zich dan gaan vermenigvuldigen. Zo vormt zich een ontsteking, die vaak gepaard gaat met koorts. Door de ontsteking ontstaat vocht. Het vocht kan niet weg omdat de buis van Eustachius dichtzit. Door de ophoping van vocht komt er druk op het trommelvlies te staan en dat doet pijn. Soms breekt het trommelvlies open en loopt het ontstekingsvocht naar buiten. De pijn verdwijnt dan meestal snel. Het trommelvlies gaat daarna vanzelf weer dicht. Hoewel een middenoorontsteking op elke leeftijd kan optreden, komt het vooral voor bij kinderen van één tot zes jaar. Andere oorzaken Oorpijn wordt niet in alle gevallen veroorzaakt door een ooraandoening. Infecties aan neus, keel, mond en kaken kunnen pijn in het oor teweegbrengen. Dit wordt uitstralende of gerefereerde pijn genoemd.
Wanneer moet u een arts raadplegen
Kinderen beneden de twee jaar met oorpijn dienen altijd door een huisarts te worden behandeld. Oudere kinderen en volwassenen kunnen gedurende drie dagen zelf worden behandeld met geneesmiddelen. Is de pijn daarna niet weg, dan moet de arts worden geraadpleegd. Ook wanneer de oorpijn gepaard gaat met koorts, (bij kinderen pas boven de 40ºC) kunt u het beste de huisarts inschakelen. Bij oorpijn, die gepaard gaat met koorts of met eczeem en jeuk, bij regelmatig terugkerende oorklachten en bij oorpijn die snel verergert, is het raadzaam een arts te raadplegen. Ook bij een loopoor dat langer dan 14 dagen aanhoudt, is een bezoek aan de arts noodzakelijk. Ook als het loopoor eerder hersteld is, is het toch raadzaam om na 14 dagen het trommelvlies door uw huisarts te laten controleren. Als een verstopping van het oor blijft aanhouden, is een bezoek aan een arts raadzaam. Deze kan het oor uitspuiten. Probeer dit nooit zelf! Regelmatig terugkerende oorklachten dienen altijd professionele aandacht te krijgen. Het zelf 'dokteren' aan het oor is riskant, vooral als dit leidt tot uitstel van de juiste behandeling. Zo kan het verwaarlozen van terugkerende middenoorontstekingen leiden tot zeer ernstige complicaties, zoals een hersenvliesontsteking of gehoorverlies.
Oorpijn video's
Oorontsteking
Oorzaak en behandeling oorpijn