zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Ooglidomkrulling of uitstulping

Een ooglid kan naar buiten krullen (ectropion) of naar binnen (entropion).

Ectropion

Bij een ectropion is het onderooglid naar buiten gedraaid. De conjunctiva aan de binnenzijde van het ooglid is nu zichtbaar en zal uitdrogen. De oorzaak is meestal een verslapping van het onderooglid waardoor het instabiel wordt.

Een naar buiten gedraaid ooglid veroorzaakt irritatie van het oog, tranen, roodheid en gevoeligheid voor fel licht en wind.

Behandeling
De meest gebruikte operatie is een correctie van de slapte van het onderooglid. Voorafgaande aan de operatie kan de oogarts u oogzalf voorschrijven om de binnenkant van het ooglid te beschermen tegen uitdroging.

De operatie is poliklinisch en het onderooglid wordt plaatselijk verdoofd met een injectie in de huid. Na de operatie staat het ooglid direct in de goede stand. In de eerste twee weken na de ingreep kan het ooglid wat dik en blauw verkleurd zijn. Hechtingen worden na ongeveer 7 dagen verwijderd. Bij verreweg de meeste patiënten is het probleem hiermee verholpen.

Entropion

Entropion is een afwijking in de oogheelkunde waarbij een ooglid ertoe neigt bij sluiten van de ogen naar binnen, dat wil zeggen tegen de oogbol aan, te rollen. Dit veroorzaakt irritatie en rode ogen. Een oorzaak van entropion is vaak een verslapping van de musculus orbicularis oculi of van de onderooglidretractoren.

Behandeling
Het is meestal vrij gemakkelijk door een kleine operatie te verhelpen. Ook een stukje pleister kan het ooglid, als operatie geen optie is, meestal wel in het gareel houden.