zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Ooggezwel (tumor)

Inhoud

Oogkanker komt zelden voor. De meest courante vorm bij volwassenen is het oogmelanoom. Meestal wordt deze tumor ontdekt bij een routine onderzoek door een arts. De tumor is meestal pijnloos en betreft slechts een oog.

Oogmelanoom of retinoblastoom
Het kwaadaardige oogmelanoom wordt veroorzaakt door kankercellen die zich ontwikkelen in de ooghuid, de iris, het vaatvlies (bloedvaten en ciliair lichaam) en de oogspieren.
Retinoblastoom is een zeldzame vorm van kanker in het netvlies van het oog die meestal bij kinderen onder de vijf jaar voorkomt.

Symptomen

De volgende symptomen kunnen voorkomen bij een oogtumor:

 • Pijn en drukgevoel aan één of beide ogen.
 • Plotseling scheelzien
 • Troebel hoornvlies
 • Uitpuilend oog
 • Vergrote oogbol
 • Verlies aan gezichtsvermogen

Risicofactoren

De kans op het ontwikkelen van een melanoom is groter bij mensen met een erfelijke aanleg.

Ook langdurige blootstelling aan de zon en aan bepaalde producten uit de chemische industrie (polychloorbifenylen of PCB) vergroten de kans op het ontwikkelen van een oogmelanoom.Een hoed en een zonnebril bieden bescherming tegen de zon en zijn een efficiënte maatregel om oogkanker te helpen voorkomen.

Een lichte huid en blond haar zijn verergerende factoren, net als groene en blauwe ogen.

Behandeling

De keuze van de behandeling hangt af van de grootte van de tumor en van de plaats waar deze zich in het oog bevindt.
Behandeling kan bestaan uit:

 • Bestralingstherapie d.m.v. een inwendige ruthenium applicator:
  Bij deze behandeling wordt gebruik gemaakt van een radioactief schaaltje (een soort muntje) dat straling afgeeft om de tumor te vernietigen. Dit schaaltje wordt aan de buitenkant op de oogbol aangebracht, op de plaats waar de tumor zich in het oog bevindt. Het aanbrengen van het schaaltje gebeurt tijdens een operatie, die meestal onder algehele narcose wordt verricht.
 • Lasertherapie:
  In enkele gevallen wordt de bestralingstherapie gecombineerd met een laserbehandeling. Bij deze behandeling wordt gebruik gemaakt van infrarode laserstralen. De tumor wordt verwarmd tot een temperatuur waarbij de tumorcellen worden vernietigd.
 • Uitwendige bestraling:
  Wanneer de tumor te groot is of op een moeilijk bereikbare plaats zit voor inwendige bestraling, is er een mogelijkheid tot uitwendige bestraling.
 • Het oog verwijderen:
  Indien u niet in aanmerking komt voor bestraling- en eventueel lasertherapie, of als deze behandeling onvoldoende effect heeft gehad, dan zal het oog moeten worden verwijderd. Deze operatieve ingreep gebeurt onder algehele narcose en duurt ongeveer 1 uur. U zult ongeveer 2 nachten in het ziekenhuis worden opgenomen.