zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Nystagmus

Inhoud

Nystagmus heet ook wel trilogen of wiebelogen. Nystagmus is een verschijnsel of symptoom waarbij de ogen op een specifieke manier heen en weer bewegen. Dit is een onwillekeurige ritmische beweging.

Oorzaken

De exacte oorzaak van nystagmus is niet bekend, maar er zijn wel mogelijke oorzaken te noemen.

Nystagmus kan liggen aan het oogbesturingssysteem van de hersenen. Dit is een zeer complex samenwerkingsproces met informatie uit diverse zintuigen zoals evenwicht, houding en visuele informatie.
Wanneer er een aangeboren afwijking bestaat in het oogbesturingssysteem spreekt men van een congenitale nystagmus. Aangeboren afwijkingen in de bouw of functie van een of beide oogbollen die leiden tot een gestoord gezichtsvermogen, kan ook nystagmus veroorzaken bij geboorte of binnen zes weken na geboorte. Voorbeelden hiervan zijn albinisme, aangeboren staar en afwijkingen in de aanleg van het netvlies of de oogzenuw.
Nystagmus kan optreden in het kader van een ander, veelal neurologisch ziektebeeld, bijvoorbeeld na een hersenbloeding of een ernstig hersenletsel.

Symptomen

Onderstaande klachten kunnen voorkomen bij nystagmus:

  • Je ogen wiebelen.
  • Je ziet beelden niet scherp, maar ze wiebelen niet.
  • Je houdt de boeken dichter bij om beter te kunnen zien.
  • Je wordt van veel kijken moe. Je hebt meer tijd nodig om te kijken.
  • Je vindt het lastig om bij een spel de bal te volgen.
  • Je nystagmus kan erger worden als je moe of ziek bent of één oog dicht doet.
  • Je houdt je hoofd vaak in een bepaalde voorkeursstand om beter te zien.
  • Je vindt het lastig om te fietsen, zeker bij regenachtig en schemerig weer.

Behandeling

Behandeling in de zin van genezing is slechts zelden mogelijk. Er is geen therapie bekend. Er zijn wel mogelijkheden om het kijken te vergemakkelijken en/of te verbeteren. Hiervoor kan soms een operatie aan de ogen worden gedaan. Soms kunnen contactlenzen, brillen of medicijnen uitkomst bieden.