zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Non-hodgkin

Inhoud

Een non-Hodgkin-lymfoom is een zeldzame vorm van lymfklierkanker die op alle leeftijden kan voorkomen en die bij een deel van de patiënten volledig te genezen is.

Symptomen

Het 1e symptoom van een non-Hodgkin-lymfoom is vaak een voelbare zwelling van 1 of meer lymfeklieren in de hals, in 1 van de oksels of in 1 van de liezen.
Meestal zijn deze zwellingen niet pijnlijk. Soms zijn ze gevoelig als er op gedrukt wordt.

Ontstaat een non-Hodgkin-lymfoom ergens anders in het lymfeklierweefsel? Dan geeft deze klachten door beschadiging of zwelling van dat orgaan. Zo kan een non-Hodgkin-lymfoom klachten geven die te vergelijken zijn met klachten met die een maagzweer geeft.

Klachten kunnen zijn:

  • perioden met koorts, soms afgewisseld door perioden met normale lichaamstemperatuur
  • gewichtsverlies en gebrek aan eetlust
  • zweten, vooral ?s nachts; vaak zo erg dat u zich moet verschonen
  • zware vermoeidheid zonder duidelijke reden

Oorzaak

De oorzaak van het non-Hodgkin-lymfoom is niet bekend. Er zijn een paar zeldzame vormen waar virussen een rol spelen, en die kunnen ontstaan bij patiënten met een aangeboren afweerstoornis of tijdens behandelingen die de afweer onderdrukken, zoals na nier-, hart-, long- of levertransplantatie.

Behandeling

De behandeling van NHL is afhankelijk van het stadium van de ziekte én de soort NHL. Er bestaat een hoge kans op genezing met de huidige behandelingsmogelijkheden. Het doel van de behandeling is afhankelijk van het type NHL. Bij sommige typen kan genezing het doel zijn, bij andere het terugdringen van de ziekte met een goede kwaliteit van leven voor de patiënt, echter zonder uitzicht op genezing.